Цветан Василев вече е готов с ответния удар

Корпоративна търговска банка ще избегне негативния ефект от новите правила за парите на държавните компании, убеден е финансовият анализатор СВЕТОЗАР ГЛЕДАЧЕВ

Светозар Гледачев– Г-н Гледачев, застрашен ли е портфейлът на Корпоративна търговска банка (КТБ)? Новите правила ще влязат в Министерски съвет след две седмици, ще се гласуват и … какво ще последва?

– Почти нищо. Нека не забравяме, че според тези правила компаниите с преобладаващо държавно участие трябва да държат не повече от 25% от депозитните си пари, но въпросната една четвърт е разликата между депозитите и изтеглените кредити от една и съща банка. Доста от държавните фирми имат и кредити от Корпоративна търговска банка. Да не забравяме и възможностите за овърдрафт договори.

– Каква е ролята на кредитите в днешната ситуация?

– В момента войната между банките е именно за обслужване на кредитите. Стабилните компании, които теглят заеми са много малко, качествените банкови клиенти се стопиха. Затова всяка от финансовите институции в момента се бори да обслужва техните кредити. Всяка иска повече дружества да рефинансират дълговете си при нея. А както знаете в момента НЕК има едно огромно задължение от почти 200 милиона евро към БНП Париба. Нищо чудно електрическата компания да го прехвърли към КТБ. Падежът, доколкото си спомням, е скоро. А държавните фирми от сферата на енергетиката са в топли отношения с банката на Цветан Василев. През октомври 2012 г. рейтинговата агенция Фич обяви, че депозитите на Българския енергиен холдинг в КТБ са към 624 милиона лева. БЕХ управлява парите на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК, „ТЕЦ Марица изток 2“ и други. Нека припомня, че заемът на НЕК от френската банка бе изтеглен заради АЕЦ „Белене“, а голяма част от парите отидоха за „Цанков камък“. Наскоро от БЕХ съобщиха, че ще погасят кредита с облигационен заем. Но, дали ще изберат този начин или ще рефинансират дълга при Корпоративна търговска банка, предстои да видим.

– И все пак заради новите правила КТБ ще олекне. Защо сте толкова сигурен, че няма да се наруши финансовият баланс на тази банка, която държи 54% от парите на държавните дружества?

– Сигурен съм, защото наблюдавам поведението на КТБ. Тя е абсолютно агресивна в политиката си за привличане на депозитите на дребни клиенти. Лихвата ѝ е два пъти по-висока от средната за страната. По този начин банката привлича не от днес и вчера парите на дребните спестители. Това е нейната защитна, а дори можем да я наречем политическа реакция. В последните години КТБ и фирмите около Цветан Василев създадоха мощно икономическо ядро, с което държавата се съобразява. Доколкото ми е известно те държат 12 процента от брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение – „Лукойл“ чрез двете си дружества участва с 9 процент в БВП. Известно е, че Цветан Василев притежава медии – електронни и вестникарски, има преобладаващи дялове в „Булгартабак“, в БТК, в дистрибуторски фирми за продажба на цигари, в строителни компании… Това директно сочи, че Цветан Василев участва в политиката по един или друг начин. Спомнете си колко пъти и колко правителства имаха намерение да продадат „Булгартабак“. Някои министри дори си загубиха постовете заради това държавно дружество. И ето че Цветан Василев го купи чрез държавната руска банка ВТБ. А преди десетина дни същата банка закупи 10% дял от КТБ. Можем да обобщим, че Василев държи парите на енергетиката и има покровителството на Русия.

– Колко са приблечените от тази банка депозити?

– Прочетох, че размерът им е около 1.5 милиарда лева. С прилагането на новите правила за държавните банки те ще намалеят с 200-300 милиона. Този минус не може да разклати КТБ. Тя е най-младата банка в страната, а вече заема 3-то или 4-то място по капитал… А има и още една възможност – правилата да не се спазят.

– Да, но са предвидени санкции за мениджърите ако не спазят правилата.

– Е, и? Колко са тези санкции? Бе съобщено, че размерът им е 50% от размера на заплатата в продължение на 3 месеца. Да кажем, че един директор на голяма държавна фирма получава 5000 лева. За три месеца той ще олекне със 7500 лева. Може ли тази сума да го притесни? Аз мисля, че не може. Банките раздават огромни комисионни за привлечени пари. Нима Цветан Василев няма да овъзмезди достатъчно един държавен директор за това, че не е спазил правилата и не е изтеглил парите на дружеството от КТБ? Банките са изключително щедри към приятелите си. Помните ли как преди години една банка подари на пловдивската община автомобили само защото бе избрала да изтегли 60 милиона лева кредит от нея? Затова изобщо не съм сигурен, че държавните дружества ще се подчинят на правилата. Директорите ще бъдат достатъчно добре обезпечени, за да действат срещу интересите на държавата.

Leave a Comment