С песни, занаяти и чевермета започва съборът на Рожен

събор, РоженСъборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ започва днес с фолклорни песни, занаяти и чевермета и ще продължи до неделя, 17 юли, включително. При откриването му в 10:30 часа ще присъства и земеделският министър Десислава Танева.

На поженските поляни ще има изложения на месни и млечни храни от фермата, на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари. И тази година националният флаг ще се вее от родопския вятър, а общата му площ ще е 7 800 кв.м., съобщават организаторите.

Над 400 групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорния конкурс „Рожен“ и ще представят народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци.

80 самобитни майстори ще представят кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др.

В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.

В първата вечер на Събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Ваня Вълкова и Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“.

На следващата вечер, 16 юли, на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др.

Палатковия лагер за събитието е разпределен на 6 сектора и ще е с осветление, охрана, мобилни бани и тоалетни. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.

 

Leave a Comment