МЗХ: Средният добив от картофи е с 25% по-висок. Браншът: С 25% ще е по-ниска реколтата

Работнички вадят картофите на Бачковския манастир Снимка на бТВ

Работнички вадят картофите на Бачковския манастир
Снимка на бТВ

По данни на областните служби „Земеделие“, постъпили и обработени в МЗХ, средният добив от картофи тази година е с 25.6% по-висок спрямо 2016 г. Това се вижда от последния публикуван оперативен анализ на земеделското министерство (Бюлетин №34). Към 18 август т.г. общата продукция от тази култура е с 45.7% повече спрямо миналата година, показва таблицата. Заетите площи с картофи са с почти 2% по-малко в сравнение с предходната година.

В същото време днес в интервю за БНР председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов се оплака, че голямото засушаване през тази година и климатичните условия ще доведат до намаляване на добива на картофи у нас с около 20-25%.

„Почти не изнасяме български картофи на чуждите пазари, защото нямаме тази възможност. Нуждаем се от около 500 000 тона за година, защото това е целогодишен зеленчук, който се използва масово. Тази година максималното, което може да произведем в България, ще е между 150 000 и 200 000 тона, а останалото ще бъде набавено от внос“, каза Каймаканов.

Това е второто разминаване на министерската информация с тази на браншовите организации.

Точно преди 20 дни, АгроПловдив потърси асоциация „Български пипер“, за да разбере от извора защо тази година площите със зеленчука са с 9.9% по-малко по данни отново на агростатистиката. Секретарят на асоциацията тогава категорично опроверга тази числото на МЗХ. Членовете на асоциацията са увеличили площите с 50%, а за страната ръстът е 7 на сто, каза Василев, който доста се зачуди на аграрната статистика и два-три пъти попита дали правилно цитираме данните.

 

Leave a Comment