Бизнесът крие 13 милиарда евро от държавата

сива икономика

България не пуска лидерството по процент на сивия бизнес в Европа

Сивият дял на икономиката у нас ще стигне 12.9 милиарда евро през 2013 г. и ще съставлява 31 процента от брутния вътрешен продукт. България е №1 в Европейския съюз по укрити приходи и доходи. Това сочи докладът на „Visa Европа“. В изследването са били включени 31 европейски държави – страните от ЕС плюс Турция, Хърватия, Норвегия и Швейцария.

Преди две години данните на“Visa Европа“ показваха, че сивата икономика у нас заема 33 на сто от БВП.

Проучването „Сивата икономика в Европа 2013 – електронните плащания като средство за справяне със сивата икономика“, е изготвен от проф. Фридрих Шнайдер от Факултета по икономика на Johannes Kepler University, Линц, Австрия, и международната консултантска компания A. T. Kearney.

Според доклада икономиката на сянка в Европа е на обща стойност 2.1 трлн. евро, което се равнява на 18.5% от БВП. Изследването показва, че сивият сектор намалява за десета поредна година, както у нас, така и на контитента.

Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса.

Leave a Comment