Търг за отпечатък от стъпалото на Мохамед

Картина, рисувана от Махатма Ганди, и броеницата му ще са част от аукциона
дворецът Топкапъ

В двореца Топкапъ също има каменен отпечатък от стъпалото на Мохамед

Каменен отпечатък от стъпалото на Пророка Мохамед ще бъде предложен на аукцион в „Сотбис“ на 21 май. Интересът към него ще е сериозен, предположи онлайн изданието Born Rich, цитирано от Инвестор.

Според Исляма, отпечатъците са оставени върху няколко камъка и това се е случило точно преди Мохамед да се възнесе на небето. Те са ценна реликва за вярващите мохамедани. Камъните се съхраняват на няколко места в света. Известно е, че такива отпечатъци има в музея „Топкапъ“ в Истанбул, както и в Исламския музей „Бенаки“ в Гърция. Със сигурност може да се види такъв камък и в старата джамия в Йерусалим. Поради своята рядкост и религиозна стойност произведението се очаква да бъде продадено за сума между 10 и 15 000 паунда.

Рисунка на бащата на Индия Махатма Ганди също ще се разиграе на аукцион на 21 май. Има и няколко портрета, подписани от самия Ганди, както и документи като завещанието му, пълномощно и важни писма, свързани със спорове в индийския конгрес. На аукциона ще бъде разиграна и броеница на Ганди, ленен шал, изтъкан от самия него, купа, вилица, лъжица и чаша, които той ползвал.

Махатма Ганди

Картина, ленен шал, броеница и други вещи на Махатма Ганди също ще се търгуват на 21 май

На 25 юни миналата година в Лондон бе изтъргуван огромен архив, състоящ се от писма, снимки и лични вещи на индийския проповедник на ахимса – ненасилието. Колекцията бе изключително богата. Тя даде нова информация за Махатма Ганди и неговите отношения с най-близкия му приятел Херман Каленбах. Документите, които бяха обявени за продажба, са принадлежали именно на Каленбах, с когото Ганди се запознал през 1904 година в Йоханесбург, когато е пристигнал в Южна Африка.

 

Leave a Comment