От АЗПБ искат да се опрости процедурата за инвестиции за напояване по мярка 4.1

В свое становище асоциацията настоява да не се променят списъците с приоритетни земеделски култури и животни

капково напояванеОт Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предлагат в свое становище земеделците, които ще поискат финансиране за системи за напояване по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, да могат да представят един документ – от Регионалните инспекции по околна среда и води. Екоинспекциите да съгласуват проектите със съответните басейнови дирекции, вместо фермерите да посещават институцията, още повече, че и двете структури са под шапката на едно министерство – за околна среда и води. Както вече е ясно от проектонаредбата за изменение и допълнение на Наредба №9 за прилагане на мярка 4.1, кандидатите за финансиране в напоителни съоръжения, трябва да имат изричното разрешение на басейновата дирекция, в чиито обхват попада стопанството им. Разрешението ще бъде съобразено с новите планове за управление на речните басейни, в които има наложени ограничения за водоползване в определени райони в страната.

Необходимо е също така инвестициите за напояване да се стимулират с допълнителни точки на принципа на въведения вече критерий за строително-монтажните работи и съоръженията към тях.

Освен това от АЗПБ настояват администрацията да не ограничава бизнес инициативата, а вместо това да разработи точни механизми срещу създаването на изкуствени условия и да не се променя списъкът с приоритетните култури и животни.

Асоциацията адмирира създадената от министерството възможност с един формуляр да става прехвърлянето на проектни предложения по подмярка 4.1 от предходния прием към предстоящия през октомври.

„Това е старо предложение на АЗПБ, което цели всички проекти, които са останали под чертата по първия прием да могат да кандидатстват отново за европейско финансиране само с потвърждение на стария проект,“ коментира Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на АЗПБ.

Leave a Comment