Дяволът и ангелът си имат работа на 9 септември

И дяволът, и ангелът не почиват на 9-ти септември. Това показва календарът със събитията, случили се на този ден в историята у нас и по света.

преподобна СтойнаНа този ден преди 133 години се ражда преподобна Стойна – светица, непризната от Църквата, но тачена от народа. Тя живее 50 години, от които 43 прекарва в слепота. И до днес къщата й-храм в село Златолист, където най-дълго е живяла вярващата пророчица и лечителка, посреща посетители, които се изумяват от малкото детско легло, върху което е спяла Стойна. Стар, 1300-годишен чинар в двора, е готов да полюлее всеки на вързаната за яките му клони люлка. Наскоро списание „Осем“ публикува разказа на изследователката на песента на растенията Тигрила Гардения за срещата й с източния чинар в двора в Златолист.

„Решихме да проверим как ще звучи песента на едно толкова старо дърво, което се е докоснало до свята жена като Преподобната. По принцип дърветата се нуждаят от повече време, за да запеят, защото обемът им е голям и сигналът стига до машината „Музиката на растенията“ по-бавно. При повечето дървета се чака около 30 минути, но този чинар запя броени минути, след като го свързахме с уреда! Песента беше много нежна и деликатна, мелодията – хармонична! Всички усетихме какво ни казваше това дърво – то се чувстваше много комфортно в средата, в която е. Музиката пресъздаде енергията на Преподобна Стойна. Лично аз усетих тази енергия по-силно в градината, отколкото в къщата ѝ. Сякаш дървото я бе съхранило…“, описва Тигрила. (Чуй песента на дървото ТУК)

Лев ТолстойНа 9 септември 1828 г. е роден и най-великият романист Лев Николаевич Толстой. Мислител с неизмерима дълбочина, той повежда след своите истини много исторически личности – Петър Дънов, Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг и други. Романите му „Анна Каренина“, „Война и мир“, „Възкресение“ могат да бъдат най-добрият учител по морал, духовност, честност, справедливост, съдба, любов и болка. От книгата му „Царството Божие е в нас“ се ражда движението „толстоизъм“.

Йоаким ГруевВръстник на Толстой и като ден на раждане, и като година, е роденият в Копривщица български просветител Йоаким Груев. Учител, книгоиздател, преводач, писател, общественик, той е важна и значима фигура за възхода на България преди и след Освобождението.

На 9 септември 1944 г. България поема по нов път, който историята дефинира като погрешен. Голямата беда бе, че началото му бе обляно с много кръв. Ценният живот и качества на хиляди умни и талантливи хора, изчезнаха завинаги от генома на българина. Българи издаваха смъртни присъди и убиваха българи. Другите емигрираха. Останалите се приспособиха.

Девети септември е национален празник и на Корейската народно-демократична република от 1948 г. насам. Тоталитарната система в Северна Корея изолира държавата от света и я направи перманентна заплаха за мира както на Корейския полуостров, така и в света с многохилядната й армия и атомното й оръжие. 25 милиона корейци живеят изолирани от създадените удобства и комуникации, дишат с името на Ким Чен Ун, така както го правеха родителите им, когато дядо му Ким Ир Сен беше жив.

Leave a Comment