Вносът на пресни плодове и зеленчуци е близо 7 до 10 пъти по-голям от износа
Данните са за първото полугодие на 2016 г.
Вносът на пресни плодове и зеленчуци се е увеличил през първите шест месеца на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. Износът също расте, дори с по-значителни темпове особено при краставиците. Това показват данните от последния бюлетин на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) от 14 септември. Данните за външната търговия с аграрни стоки са на Националния статистически институт, обработени от МЗХ.
144 296 тона пресни зеленчуци са внесени в страната от януари до юни 2016 г. За същия период износът е 15 048 тона или близо 10 пъти (9.58) по-малък. Спрямо 2015 г. импортът е увеличен с 6.7%, а експортът с 52.8%.
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на отчетения ръст на доставките на лук, краставици, моркови, домати и пиперки с между 12% и 30%. Сред внасяните в по-големи количества пресни зеленчуци, намаление в рамките на разглеждания период се отчита при вноса на зеле и картофи, съответно с 3,1% и 27,9%.
Най-голям принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци имат краставиците, чиито експорт нараства с 62,6% на годишна база. Значително увеличение се отчита и при износа на пиперки – с 55,5%, гъби, тикви, моркови и патладжан – с между два и шест пъти, бобови зеленчуци – с над дванадесет пъти. Същевременно, износът на домати се свива с 6,7%, а този на картофи – с 90,8%.
През първото полугодие на годината сме внесли 138 474 тона пресни плодове. Износът им е в обем 20 660 тона. Тук разликата е 6.7 пъти. Спрямо 6-те месеца на 2015 г., импортът е нараснал с 14,3%, а експортът с 20.2 на сто.
При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Близо една трета от ръста на общия внос на пресни плодове за периода се определя от увеличение на внесените количества цитрусови плодове с около 5 хил. тона, до 50 хил. тона. Сред останалите продукти, вносът на сливи, кайсии и вишни нараства с между два и три пъти, а този на пъпеши, грозде, праскови, дини, ягоди и череши – в границите от 9,6% до 77,5%. Чувствително намаление спрямо шестте месеца на миналата година се отчита при импорта на черупкови плодове – със 17,3%, дюли – с 29,4% и малини – с 86,3%.
В сравнение с първото полугодие на миналата година, експортът на ябълки нараства близо девет пъти, а този на дини, ягоди, черупкови плодове, кайсии и сливи – от 52,4% до три пъти. Същевременно, износът на череши, вишни, грозде и пъпеши намалява в рамките на 21,1 – 85,4%.