Доставчиците по „Училищен плод“ с право да създават хоби-оранжерии и градини

дете предприемачПубликуваната на 4 октомври 2016 г. Наредба за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ дава възможност на доставчиците да създадат с образователна цел хоби оранжерии и градини. Разходите по тях ще бъдат възстановени от бюджета, определен за схемите. Като цяло разходите за финансиране на съпътстващи мерки по Схема „Училищен плод“ не могат да надхвърлят 15 на сто от годишното финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от съответното национално съфинансиране, се казва в наредбата.

Възможностите за финансиране на инвестициите с учебна цел са заложени в описаните в наредбата „Съпътстващи мерки, за които се възстановяват разходите за прилагане“

Предвидените „съпътстващи мерки“ са описани в следния ред:

А) Посещения на стопанства, произвеждащи плодове и/или зеленчуци, овощни
градини/организации на производители, складове за сортиране и пакетиране на плодове и
зеленчуци и пазари
1. Разходи за транспорт на учениците и учителите до мястото на дейността и за
посещението в стопанството – за допуск или билети. Транспортът включва застраховката.
2. Разходи за транспорт и достъп за лица, различни от ученици и учители- родители и
водач на транспортното средство, които не надвишават 10 на сто от разходите за всички ученици и учители, участващи в посещението.
3. Разходи за плодове и зеленчуци във връзка с посещението, ако не са включени в
цената на допуск или билета.
Б) Създаване и поддържане на градини. Трябва да има ясна връзка на тези разходи с
целите на схемата. Всички разходи трябва да са пропорционални на мащаба на градината.
Употребата на закупените материали трябва да е ограничена единствено до дейности, свързани със схемата
1. Закупуване на разсад и семена, овощни дръвчета и храсти.
2. Наемане или закупуване на специални градински инструменти и безмоторно
оборудване (лопата, мотика, маркуч, лейка, саксии и други материали).
3. Листовки и други информационни материали по градинарство – за разходите по буква
„Д“.
4. Закупуване на почва, торф, торове, биологични материали за контрол на вредители и
плевели, оборудване за компостиране.
5. Оранжерии за класната стая, хоби оранжерия на открито.
6. Превоз на материалите по т. 1 – 5, пощенски разходи и доставка.
7. Наемане на външен експерт или квалифициран персонал за създаване и предоставяне
на насоки и обучение на учениците и учителите за поддръжката на градината. Външният
изпълнител трябва да е нает с договор за всички предоставени услуги и спецификация на
разходите.
В) Организиране и провеждане на курсове по дегустация и готварство с плодове и
зеленчуци
1. Осигуряване на професионална подкрепа от диетолози, готвачи или други
професионалисти. Наемат се с подробен договор и спецификация за разходите.
2. Закупуване на инструменти и прибори, необходими за извършване на дейността.
3. Закупуване на плодове и зеленчуци и на други допълнителни съставки.
4. Информационни материали по дегустация и готварство за ученици и родители- за
разходите по буква „Д“.
Г) Запознаване на децата със земеделието, здравословните хранителни навици и
опазването на околната среда
1. Информационни материали за земеделието, здравословните хранителни навици и
опазването на околната среда за ученици и родители – за разходите по буква „Д“.
2. Планове на занимания и работни листове за учениците.
3. Представления извън класната стая от лица, различни от учителите, като театър,
изложби и други събития – за разходите по буква „А“.
Раздел II. Допълнителни разходи
Д) Информационни материали и награди за децата и материали за обучение на учители и родители
1. Информационни материали, свързани със схемата: брошури, дипляни, книжки с
рецепти, информационни DVD и филми, информационни материали за насърчаване на
консумацията на плодове и зеленчуци – брошури, плакати и други материали, с които училищата подпомагат планирането и изпълнението на мерки за обучение по хранене (оформление, печат, доставка).
2. Наемане на основно оборудване за информационни цели, свързани със схемата-
екрани и дъски.
3. Разходи, свързани с обучението на учители и училищен персонал (готвачи) във връзка
с насърчаване консумацията на плодове и зеленчуци и здравословното хранене, проведено от външни експерти, включващи хонорар и транспортни разходи за лектора.
4. Малки забавни награди за децата, като несесери, цветни моливи, стикери, кутии за
единични плодове и др.
Е) Състезания и игри
1. Информационни материали и награди от буква „Д“ за участие в състезания и игри,
свързани с плодовете и зеленчуците.                                                                                                       Ж) Промотиране и интернет страница

1. Актуализиране и поддържане на интернет страница, свързани с постигане на целите на схемата.                                                                                                                                                          

2. Промотиране на плодове и зеленчуци от съответния регион.

3. Промотиране на други земеделски продукти.

В Наредбата прави впечатление, че няма изискване доставките по „Училищно мляко“ да са на продукти, произведени в България, или дори в съответната област. Записано е, че продуктите „трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС)“. За плодовете и зеленчуците също няма изискване към доставчиците при възможност да осигуряват за децата български плодове и зеленчуци.

В списъка на пресните плодове, които могат да бъдат доставяне на детските градини и учениците до 4-и клас са: ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви.

Зеленчуците, за които се извършва доставка по схемата, са домати, краставици и моркови.

 

Leave a Comment