Бизнесът иска промяна в Закона за арендата, която силно ще затрудни земеделците

земяАсоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска промяна в Закона за арендата в писмо, адресирано до председателя на земеделската комисия Румен Христов и председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

В писмото, цитирано от „Нива“, се обръща внимание върху факта, че според сегашните правила един миноритарен съсобственик на земеделска земя може да я отдаде на арендатор без съгласието и знанието на останалите съсобственици. При вписване на договора в Службата по вписвания, нов договор, последващ първия, не може да му се противопостави. Според АИКБ това създава конфликт между останалите съсобственици и арендаторът, тъй като ощетява първите. В повечето случаи те не разполагат със средства и възможности да потърсят правата си в съда. Такива закононарушения са честа практик от пролетта на 2012 г. насам, се казва в писмото.

От името на асоциацията председателят Васил Велев предлага корекция в чл. 3 ал. 4 на Закона за арендата, която да даде право единствено на съсобственик, притежаващ над 50% от имота, да подписва договор за аренда със земеделски производител. Другата възможност е ако миноритарен съсобственик е упълномощен с нотариална заверка на подписите от останалите собственици да сключи съответния договор с арендатора.

Ако поправката в закона бъде одобрена, сключването на договори за аренда силно ще затрудни земеделците, тъй като често нивите са съсобственост на много наследници, чието съгласие трябва да бъде взето поотделно.

Leave a Comment