„Като имаш кравата, ти водиш хорото“, казва Стоян Пелтешки от Угърчин

Трябват ми седем години, за да успея, убеден е фермерът-мечтател

ferma-ugarchinСтоян Пелтешки се занимава с фермерство едва от три години и въпреки трудното начало продължава да вярва, че успехът го чака. Признава, че му трябват седем години, за да натрупа фермерски опит, а марката на сиренето, което прави – „Угърчин”, да стане разпознаваема.

Определя се като „луд за работа”, и не случайно. Въпреки че не попада в  географския ареал на проекта „За Балкана и хората“, от фондация „Биоселена” с радост са приели да му помогнат да създаде мини мандра и да го научат как с по-добра организация във фермата да предложи по-качествен продукт. Как да повиши доходите си, да отговори на все по-засилващия се потребителски интерес към традиционните български храни, а от друга страна с дейността си да спомогне за устойчиво запазване на местния ландшафт.

„Създадох фермата от една моя  стара мечта и приех заниманието с животните като предизвикателство”, разказва Стоян. С малко преобразуване превръща старата къща на баба си, строена някъде към 1930 година, в малка мандра за производство на краве и овче сирене.

Като всяко начало и неговото е трудно, защото започнал първо да продава млякото на една локална мандра. „Направи ми впечатление, че никой не иска да идва в Угърчин. Трябваше да ходя по изкупвателни пунктове”, признава фермерът. Постепенно разбрал, че може сам да си прави сирене и да го продава директно. „Директно” за него обаче не е съвсем точно казано, защото липсват пазари.

„Турнето” из пазарите  на България започнал след запознанството си с екипа на „Биоселена”. Засега е доволен, но не престава да смята, че субсидиите не са най-важни. При наличието на достатъчно пазари  всеки фермер, който се занимава с отглеждане на животни само за месо или за млечни продукти, може да изхранва семейството си, преценява Пелтешки.

Всички животни на Стоян са от "угърчинска" порода"

Всички животни на Стоян са от „угърчинска“ порода“

Стоян отглежда животните пасищно, като им е създал необходимите удобства от оборите да излизат директно на пасищата. Планира в бъдеще да увеличи още пасищата, които ползва или притежава. Към момента отглежда 14 крави и 350 овце, като не подбира породите, кръщавайки ги „угърчински”.

Основният недостатък на малки населени места  като Угърчин според него е липсата на добра инфраструктура и на работна ръка. За да намериш стругари, шлосери или механизатори трябва да ходиш до големия град.

Бъдещето за него е в обединението на производителите. Индивидуализмът у повечето производители обаче е пречка пред кооперирането им. Определя като погрешен и модела на изкупуване на млякото от мандрите.

„Трябва да е обратното, защото кравата е водещата единица и тя създава продукта, докато при нас нещата са малко изкривени, и отиват в другата крайност, така че производителите на мляко да са зависими от преработвателите”, разсъждава животновъдът.

st-pelteski3

Според него нещата трябва да са точно обратното, и като „имаш кравата”, ти трябва да водиш хорото. Пътят до  пазара е труден, но не е невъзможен. Основното, за да се постигне коопериране между производителите, е самосъзнанието, което май у нас липсва. И дава пример с имитиращите продукти.

„Не може да има имитиращи продукти! Щом толкова искат, нека да направят имитиращи магазини, които да подминаваме, или в които да ходим с имитиращи пари”, дава предложение фермерът.

„Този който се хване, ще сполучи”, оптимист е  Стоян, и доказателство за това е самият той, който за три години е успял да реализира само част от своята мечта.

 

Leave a Comment