Броят на заетите в преработката на плодове и зеленчуци е спаднал с 1/5 за периода 2007-2014 г.

Делът на заетите в сектора е едва 8% от целия за хранителната индустрия

 

Откриха предприятие за сушене на плодове и зеленчуци в Старо Железаре

Откриха предприятие за сушене на плодове и зеленчуци в Старо Железаре

За периода 2007-2014 година броят на заетите в преработката на храни  е намалял с 1/5, твърдят в анализ за състоянието на сектора от Фондация „Интелиагро”. Така за споменатия период броят на заетите в сектора а намалял до под 6 900 души, което представлява дял от 8% от всички заети. Тази тенденция се запазва дори при ръст в броя на преработвателите и обвързаното със създаване на нови работни места финансиране по ПРСР.

 

 

 

Средногодишните разходи за единица труд нарастват двойно след 2007 г. и надхвърлят 4200 евро през 2014 г. Стойността на произведената в сектора продукция е около 300 млн. евро средногодишно, което е дял от 8% от произведените в страната храни. Добавената стойност на направлението е 63 млн. евро ( за 2014 г.) – 9% от общата за сектор храни. Делът и в стойността на продукцията от плодове и зеленчуци е около 21% – над средната за сектора (19%).

Преработката на плодове и зеленчуци е сред най-интензивно инвестиращите направления в хранително-вкусовата промишленост. През 2014 г. инвестициите в материални активи нарастват с 50% на годишна база, надминавайки 36 млн. евро. От тях 16 млн. евро са за машини и оборудване. Инвестициите заемат дял над 50% от добавената стойност в отрасъла, при средно 34% за ХВП като цяло.

 

Броят на преработвателите нараства след 2011 г., надхвърляйки 100 при плодове и 130 при зеленчуците. Известен принос за това има и финансирането на инвестиции в преработка на В същото време според експертите, продължаващото интензивно създаване на мощности, на фона на проблемите с наличието на суровини и ограниченото вътрешно търсене ,повдига въпроса доколко зад тези инвестиции има здрава бизнес логика?селскостопанска продукция по ПРСР.

Ръст бележи и производството, като той е по-осезаем при преработката на плодове, където продукцията вече доближава предкризисните нива – 70-80 хил. т. Обемът на зеленчуковите продукти нараства в три поредни години до близо 80 хил. т. през 2015 г.

Консервите представляват една трета от произведените плодови храни и две трети от зеленчуковите. Приблизително 18% са замразените продукти и в двете направления. Соковете имат дял от 17% при плодовете и 11% при зеленчуците.

Продължава да се задълбочава проблемът със суровинната обезпеченост в преработката на плодове. Делът на вносните суровини трайно нараства, доближавайки 30% (без да се отчитат цитрусите и бананите). Приблизително половината от преработените ябълки и праскови са вносни.

 

Обезпечеността с местни суровини при зеленчуците се подобрява и делът на внесените количества се задържа трайно под 10%. Сред ключовите причини за това е развитието на собствено производство на суровини от преработвателите. Делът на произведените зеленчуци в рамките на предприятието достига 6% от всички преработени. В отделни производства, обаче, снабдяването продължава да е ограничаващ фактор.

 

Вътрешното потребление стагнира, в следствие на два основни фактора. Първо – намаляващото население и второ – покачването на стандарта на живот води до предпочитане на повече пресни плодове и зеленчуци извън обичайния им сезон. Двоен ръст след 2007 г. бележи потреблението на плодови сокове – до 17 литра на член от домакинството годишно.

 

На фона на тенденциите във вътрешното търсене, пазарният стимул за развитието на отрасъла са външните пазари. България е нетен износител както на плодови, така и на зеленчукови храни, а стойността на експорта нараства устойчиво. Около 125 млн. евро е износът на преработени плодове през 2015 г. Над една трета е делът в стойността му на консервираните плодове, а една четвърт – на замразените плодове. С по 15% са готовите за консумация ядки и временно консервираните плодове (България е един от водещите световни износители на временно консервирани череши (пулп). Над 70 млн. евро пък е експортът на преработени зеленчуци. Отново водещи са консервите – над половината от стойността, следвани от замразените зеленчуци, а интензивен ръст през последните години бележат сушените зеленчуци, надхвърляйки 12 млн. евро през 2015 г.

Leave a Comment