Представят над 200 млади вина на Дефиле на виното

За пръв път ще се дегустират вина на пловдивските етноси

 

винен фестивал в Брестовица

Бог Дионисий ще навести и тази вечер любимото си село

Над 200 млади  вина ще бъдат представени на осмото поред Дефиле на виното, което ще се проведе между 25 и 27 ноември 2016 година в Пловдив , пише regal.bg, позовавайки се на БТА.  Според организатора на мероприятието Любозар Фратев, то ще се проведе на осем емблематични за Пловдив места. Увеличение има не само в броя на вината, но и на участниците, като се очаква в дефилето да се включат 32 винопроизводители от цялата страна. През тази година организаторите прогнозират 20% ръст и на посетителите, които през 2015 година са достигнали до 15 000.

 

Традиционно  фестивалът е предшестван от Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13.00 часа на 25 ноември от площада пред общината към Стария град, съпроводено от ансамбъл „Тракия“.

Тази година е променено мястото на откриването на винения фестивал – площадното пространство в подножието на Катедралния храм „Света Богородица“. Там ще бъде отворена първата бъчва с младо вино, реколта 2016-та на винопроизводител, носител на златно отличие от предишното издание на фестивала.

Дефиле на младото вино“ е съпроводено и с богата културна програма, както и със специално приготвена храна за дегустациите. Участие вземат и производители на мед.

 

„Дни на младото вино“ е съпътстваща културна програма, която предхожда фестивала, и ще се проведе в Дома на етносите с благотворителна изложба на 21 ноември. За първи път в рамките на културните прояви на винения фестивал е предвидена дегустация на вино на пловдивските етноси (турски, руски, македонски, арменски и италиански вина), ценителите на бутикови и етно вина ще могат да дегустират специално подбрани реколти характерни за специфични географски ширини на различните етноси свързани с историята на Пловдив. В рамките на културната програма ще бъдат представени и двата български винени маршрута – на Пловдивския и Мелнишкия регион.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, реколта 2016-та, ще бъдат връчени по време на „Вечерта на майсторите на виното“ на 26 ноември.

Leave a Comment