Затягат контрола върху пестициди във фуражите

фуражПромяна в Закона за фуражите предвижда те да се проверяват и за наличието на остатъчни пестициди като при установяване на такива, надхвърлящи нормите, ще се идентифицират източниците им. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за фуражите е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните. Текстът за контрол на пестицидите е добавен към чл. 34б, според който досега фуражите са били инспектирани само за „нежелани субстанции и продукти“.

Други промени в закона включват изискване към операторите във фуражния сектор да организира обучение на персонала относно хигиената и безопасността на фуражите. Те трябва веднъж на две години да преминават през съответен курс. Самите оператори пък трябва да са информирани за новостите в своята сфера при въвеждане на ново оборудване или за промени в законодателството. Обученията ще се организират от висши училища, научни институти, институция в системата на професионалното образование или
професионалните организации. Програмите на организациите трябва да бъдат съгласувани с изпълнителния директор на Агенцията по храните.

 

 

Leave a Comment