Европейската комисия против румънския закон за 51% местни храни в хипермаркетите

Европейската комисия (ЕК) се обяви против приетия тази година в Румъния закон 51% от храните в големите търговски вериги да са местно производство. Той трябва да влезе в сила от 1 януари 2017 г. Държавата е заплашена от наказателна процедура, предупреди министърът на земеделието Аким Иримеску, цитиран от БТА. Той посочи, че Румъния може или да протака известно време, или да спре прилагането на закона. Аграрният министър не информира какъв ще е размера на глобата, ако страната все пак не се съобрази с предупреждението на ЕК.

Прочети още: Браво на румънците! Лека нощ, българско земеделие!

Законът, който указваше, че 51 на сто от месото, млечните, плодовете, зеленчуците и яйцата в хипермаркетите с годишен оборот от над 2 млн. евро, трябва да са произведени в Румъния, бе гласуван през юни 2016 г. Според него единствено през зимните месеци се допуска вносните плодове и зеленчуци да бъдат до 70%. В закона се предвиждат глоби от 22 хил. и 33 хил. евро, както и затваряне на магазините, в които не са се съобразили с него.

Сдруженията на собствениците на търговски вериги атакуваха закона, тъй като той не бил съобразен с принципите на съвременната търговия и лишавал румънските потребители от свободен избор.

Leave a Comment