Предприемчив наш фермер прави плантация за трюфели
Култивираното отглеждане на трюфели е много печеливш бизнес. Показва го двадесетгодишната успешна практика на италиански и испански плантации с ценните подземни гъби.
Това обяснява Цветозар Мичевски от Угърчин, чиято фирма изнася диворастящи трюфели за Италия. От догодина предприемчивият бизнесмен ще прави плантация с култивирани трюфели на площ от 30 дка, пише bgfermer.bg.
Оказва се, че българските почвени и климатични условия са едни от най-подходящите в света за отглеждане на трюфели. Според запознати от няколко години чужденци инвестират у нас в трюфелови плантации и печелят годишно от декар до 20 000 лв. За целта те разполагат с подробни почвени карти, за да засадят върху тях т. нар. трюфелови дървета. Фиданките са заразени (инокулирани) с летен трюфел, който после се развива в коренищата им.
Според специалисти най-подходящ за отглеждане у нас е трюфелът от вида Tuber aestivum vitt (Scorzone) – черен, с неправилна кръгла форма, покрит с големи, сплескани брадавици. Ароматът му е приятен и ненаситен. Има бързи и големи добиви, с най-дълъг период на събиране – от пролетта до късната есен.
За отглеждането на трюфели най-важна е стерилната среда. Тя предпазва фиданките от други видове гъби. Дърветата, заразени с трюфели, се отглеждат в специални контейнери. Обикновено фиданките са дъб и лешник, имат си и норма на засаждане – например при лешниците е 160 дървета на декар. Възможно е обаче трюфели да се гледат чрез всички видове от т. нар. микоризни дървета – топола, габър, върба, акация, липа, черница, орех, бадем.