Аграрен доклад 2016: Оранжериите заемат 2% от площите със зеленчуци, но дават 19% от общата продукция
Полетата със зеленчуци са се увеличили с 37%
Площите със зеленчуци, отглеждани на открито и в оранжерии, са се увеличили с 37% през 2015 г. и са достигнали 46 388 хектара. Оранжерийното производство е било разположено върху 968 хектара (плюс 8.3% като територия спрямо 2014 г.), а полското – върху 45 420 ха (плюс 37.7%). Въпреки че отглежданите под полиетилен или стоманено-стъклени конструкции зеленчуци заемат едва 2% от всички зеленчукови площи, продукцията от тях представлява 19% от общата. Това изчисление може да се направи от публикувания тази седмица Аграрен доклад 2016 на Министерството на земеделието и храните.
През 2015 г. най-голямо е производството на картофи – 164.9 хил. тона, домати – 121.6 хил. тона, пипер (в т.ч. сладък и лют) – 67.8 хил. тона, дини – 60 хил. тона и краставици – 45.8 хил. тона. Производството от култивирани гъби е 2 520 тона.
Най-значително е увеличението на реколтираните площи при бобовите зеленчуци – близо четири пъти, следвано от това при площите, заети с плодови зеленчуци – с 52.4%. Единствено при листо-стъблените зеленчуци се отчита намаление на реколтираните площи, с 8,7%.