Оранжерийните краставици поскъпнаха с 30%
Значително покачване на цената на седмична база с около 30% има при българските оранжерийни краставици. Българските оранжерийни домати също поскъпват, но положителните колебания при тях са значително по-слабо изразени (1,5 – 3%). Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).
Спад на цените на седмична база с около 5 – 7% се наблюдава при зрелия лук и зелената салата. Цените на останалите зеленчуци се задържат около нивата от предходната седмица.
Седмичните колебания при цените на по-голяма част от основните хранителни стоки се движат в диапазона ±1,5 – 2%.
През изминалата седмица е отчетен слаб ръст от 2 – 3% (7 – 10 ст./кг) на цената на фасула. Запазва се наблюдаваната от предходните седмици низходяща тенденция при цената на олиото, като поевтиняването му на седмична база е 1 – 2%.
Цените на млечните произведения остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от ±2-3%.
При месните произведения се наблюдават разнопосочни тенденции, като при пилешкото месо и пилешките разфасовки има известен ръст на седмична база в с около 2-3%, а при колбасите е отчетен слаб спад спрямо предходната седмица.
От наблюдаваните плодове поскъпване на седмична база в диапазона 9 – 12% има при ябълките. След първоначалния спад на цените на цитрусовите плодове в началото на сезона на предлагането им, през тази седмица те се стабилизират на по-ниските нива.
Наблюдаваният през ноември плавен, възходящ тренд при движението на индекса на тържищните цени се запазва и през първата седмица на декември. Увеличаването на стойностите на индекса са резултат от поскъпването основно на сезонните плодове и зеленчуци.