Внесли сме над 8 млн. кг домати през януари-октомври 2016 г.

Вносът на плодове и зеленчуци е 6-7 пъти по-голям от износа им

БАПОП на тържището в ОгняновоПрез януари-октомври 2016 г. в България са внесени 240 940 тона плодове, а са изнесени 33 272 тона. Разликата в обемите е 7.2 пъти. През същия период вносът на зеленчуци в страната е 193 878 тона, а експортът – 29 440 тона, което показва разлика от 6.6 пъти в полза на вносителите. Това сочат данните на оперативния анализ на Министерството на земеделието и храните.

В него се отбелязва, че има ръстове както при вноса, така и при износа на плодовете и зеленчуците спрямо същия период на 2015 г. Особено значителен е износът на зеленчуци, който се е увеличил с 68.7% спрямо повишението с 2.2% на този на плодове. В същото време обемът на експортираните плодове продължава да е по-голям от този на зеленчуците.

 

Вносът при зеленчуците нараства с 1.5%, а вносът при плодове – с 13.2 на сто.

Най-голям принос за нарастването на общия внос на пресни зеленчуци в рамките на периода има отчетеният ръст на доставките на домати с 16.2% или 8.2 хил. тона. Увеличение се отчита и при вноса на лук, моркови, краставици, марули, тикви и гъби – с между 1.6% и 96.6%, докато доставките на пиперки и картофи намаляват съответно с 10.6% и 19.2%.

При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани – общо около 100 хил. тона за десетте месеца на 2016 г. От произвежданите в България плодове най-значително увеличение в количествено изражение се отчита при гроздето – с 6.8 хил. тона или 90,1%. Сред останалите продукти, по-съществено нарастване е налице при вноса на дини, ябълки, праскови, ягоди, кайсии и вишни – от 6.7% до 129%.

От друга страна, импортът на черупкови плодове, череши, пъпеши, сливи и малини се свива с между 2.2% и 89% на годишна база.

Основен принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци на годишна база имат краставиците, гъбите и бобовите зеленчуци, чиито експорт нараства съответно с 3.9 хил. тона (58.8%), 1.9 хил. тона (над шест пъти) и 3.2 хил. тона (над петдесет пъти). Увеличение се отчита и при износа на пиперки, зеле, моркови, тикви, лук и патладжани – с между 61.1% и девет пъти, а намаление – при този на домати и картофи, съответно с 18,6% и 92%.

Сред произвежданите в страната плодове, най-значително увеличение на износа спрямо десетте месеца на 2015 г. се наблюдава при ягодите, ябълките, крушите и малините – с между четири и девет пъти, а по-умерено – при гроздето, кайсиите, прасковите, сливите, дините и вишните – от 6.6% до 54.6%. Същевременно, износът на черупкови плодове, череши и пъпеши намалява в рамките на 33.5% – 89.6%.

Leave a Comment