Срещата на АЗПБ, обобщения: Какво казаха Порожанов, Йежи Плева и Върбанов

МЗХ трябва да си свърши работата, за да може фондът да плати субсидиите по Натура 2000, както и тези за планинските и необлагодетелстваните райони
На сайта на ЕК има въпросник за бъдещата ОСП 2020-2026, който всеки фермер може да попълни, информира Йежи Плева

Асоциацията на земеделските производители в България

(АЗПБ) има намерение да създаде платформа,

семинар на АЗПБна която браншовите организации да представят очакванията си за финансиране на земеделието от европейския бюджет през следващия програмен период, който започва от 2020 г. Това информира в началото на Петата национална среща на земеделските производители, която започна вчера, 8 февруари, в курорта Златни пясъци, председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов. Той разкри, че асоциацията ще отстоява запазването на директните плащания на площ и на обвързаната подкрепа. Това е желанието и на други европейски организации, в това число и на Копа Коджека, посочи Върбанов в интервю за „Агрозона“. Сред гостите на Петата национална среща бяха бившият земеделски министър Десислава Танева, а също така и Васил Грудев и Свилен Костов. Изказване имаше и от страна на директора на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов. Важен гост на срещата е генералният директор на дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК Йежи Плева.

Мнението на Върбанов бе подкрепено и от

зам.-земеделския министър Светла Янчева,

която се включи в откриването на аграрния форум. Доц. Янчева също смята, че директните плащания и обвързаната подкрепа трябва да останат. Тя информира, че от членството на България в Европейския съюз, което започна преди 10 г., българското земеделие е получило 16.4 млрд. лева, с които се е модернизирало. В същото време обаче служебният земеделски министър Христо Бозуков, който участваше на среща на министрите от Естония, България и Австрия в град Талин, също е представил българските приоритети. Но какви са те, в съобщението от пресцентъра на МЗХ нямаше отговор на този въпрос.

Българският ентусиазъм за създаване на обща национална позиция относно следващия програмен период срещна оскъдното

обобщение за ситуацията към момента на Йежи Плева.

Той посочи, че въобще не е ясно какъв бюджет ще бъде заделен за земеделието и селските райони за 7-годишния период от 2020 г. нататък. Дебатите тепърва предстоят. По този повод Плева информира земеделците, че на сайта на Европейската комисия има публикуван въпросник и всеки би могъл да напише своите отговори и виждания.

Йежи Плева сподели, че относно директните плащания има недоволство от това, че в огромната си част те отиват към съвсем малко производители. Венцислав Върбанов допълни, че според изказване на еврокомисаря Фил Хоган целта на новата ОСП ще бъде малките и средни селскостопански производители да получават повече пари.

Румен Порожанов информира земеделците,

че за плащанията по Натура 2000 трябва да се избегнат старите проблеми със застъпванията преди да бъдат извършени компесаторните плащания в планински (НР1) и други райони, засегнати от ограничения(НР2). За целта е необходима оценка от министерството и съответна методология, за да може фондът да плати НР-тата до края на февруари. Порожанов смята, че е необходимо да се коригира наредбата за Натура 2000 по начин, който да не ощетява бенефициентите, заявили подпомагане по стария ред.

Директорът на ДФ „Земеделие“ очаква плащането на окончателния слой да стане в началото на април.

Експерти от земеделското министерство съобщиха на първия ден на 5-та национална среща, че

по мярка 11, която касае биологичните стопанства, се очертава недостиг

на средства. Причината е в двойното увеличение и то само за година на биологичните производители.

Около 3100 биологични стопани са подали документи по мярка 11 през 2016 г., докато през 2015 г. те са били малко под 1500. Със 100 % повече са кандидатствалите за растениевъдство, 130 % за пчеларство и 200 % за животновъдство. През 2016 г. заявените единици за подпомагане са над 80 хил., докато през 2015 г. са били под 30 хиляди.

 

1 Comment

  1. зс каза:

    Защо се получават субсидия за първите 300дк от всички земеделци? Не е ли редно парите да са до 300дк.? На големите им е безразлично дали ще вземат 4200лв повече на на фона на 100 000лв ,600 000лв които получават по ОСП. Ще се освободи голям ресурс който може да се разпредели между малките с до 500, 1000дк да речем, за да могат и те да си закупят нови трактори и инвентар, а от там по- дори добиви, повече печалба и по- голяма стабилност,уравновесеност в сектора .

Leave a Comment