Днес ще бъде избран нов директор на ДФ „Земеделие“, в петък ще обявят резултатите от ревизията в МЗХ

фонд "Земеделие"Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) се събира на заседание днес. Той ще е в нов състав, тъй като се председателства от земеделския министър, който е сменен, а в него участват още нови заместник-министри на пет министерства, в това число и земеделското.

Очаква се новият УС на фонда да приеме оставката на Румен Порожанов, която той подаде на 1 февруари след разговор с министър Христо Бозуков, и да гласува предложението за нов изпълнителен директор на фонда. Говори се, че това ще е Живко Живков, който е зам.-директор на ДФЗ с ресор „Директни плащания на площ“ и „Информационни технологии“.

На поисканата оставка на Румен Порожанов няколко браншови организации реагираха с призив към президента, премиера и земеделския министър, да проявят особено внимание при смяната на ръководни кадри от земеделската администрация, като оставят настрана политическите си пристрастия. От НАЗ, АЗПБ, БАБ и още няколко асоциации изразиха тревога от възможното блокиране на дейността на фонда и Разплащателната агенция в момент, когато това е крайно нежелателно.

Тези дни изтече крайният срок, който премиера Огнян Герджиков бе дал на новите министри, да направят ревизия на дейността в съответното ведомство и да докладват резултатите. Вчера премиерът съобщи, че в петък сутринта ще даде пресконференция, на която ще обяви резултатите от ревизиите в министерствата.

Leave a Comment