Млади цигулари изпълниха творби на виртуоза Петър Христосков в Пловдив за вековния му юбилей

Концерти за 100-годишния юбилей на Петър Христосков в Пловдив В акцията „Честит Рожден ден, проф. Христосков“ млади цигулари от цигулковата катедра в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив изпълняваха през целия ден вчера композиции на именития български цигулар виртуоз, педагог и композитор. На 8 март се навършиха 100 години от рождението на проф. Петър Христосков. Той е роден в София, но изключителният му талант до прави популярен сред музикалната публика на много сцени в Европа и Азия.

Цигулковото обучение на Христосков започва от ранна възраст и дава бързи и многообещаващи резултати. Саша Попов е неговият учител от дете до завършването на Музикалната академия в София. Специализира в Берлин цигулка при Густав Хавеман и камерна музика при Ханс Малке.

Проф. Петър Христосков

Проф. Петър Христосков

В периода 1940 – 43 г. концертира в Берлин, Мюнхен, Виена, Залцбург. През 1943 г. е първи концертмайстор на Народната опера в Берлин. От 1944 г. гастролира като солист в много страни: ГДР, Чехословакия, Полша, Румъния, Италия, Виетнам, Ирак и пр. В периода 1955 – 56 г. е държавен концертиращ артист, a изпълнителската му кариера продължава през целия му живот. Много акламации печели Академичното клавирно трио в състав: Димитър Ненов (пиано), Константин Попов (виолончело), Петър Христосков (цигулка). От 1944 г. той е оркестрант, а впоследствие – първи концертмайстор на Софийска филхармония (1952 – 54 г.).

Не по-малко богата е биографията на Петър Христосков – педагога. От 1945 г. е преподавател в БДК, дългогодишен професор с изтъкнати ученици, сред които Петър Арнаудов, Добрин Петков, Валентин Чопаринов, Александър Илчев, Елисавета Казакова, Александър Спиров, Евгения – Мария Попова, Мая Яремко, Eвелина Арабаджиева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Валентина Тенчева и много други.

Концерти за 100-годишния юбилей на Петър Христосков в ПловдивПризнание за педагогическите му заслуги са участията в жури на наши и задгранични конкурси. Той е организатор и основател на конкурса “Светослав Обретенов”, Провадия.

В композиторската му работа най-голям е дялът на творбите за цигулка, на които обикновено той е първият изпълнител.

Вчера бе първата от серия прояви, с които цигулковата катедра ще чества юбилея на именития наш музикант в течение на 2017 година. На 100 годишния юбилей на проф. Христосков се посвещават и всички цигулкови концерти през месец март.

 

Leave a Comment