Утвърден е списъкът на стоки за хранително банкиране без ДДС – от жито до шоколад
Утвърден е със заповед на аграрния министър проф. Христо Бозуков от 9 март т.г. списъкът на храните, обект на хранително банкиране. Списъкът е публикуван на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните.
Той съдържа всякакви храни – от жито до шоколад и кафе, през млечни, месни, варива, тестени, плодове и зеленчуци, консерви, храни с медицински цели и други.
В края на миналата година с промени в закона за ДДС отпадна начисляването на данъка върху дарени храни с изтичащ срок на годност.
Приложение към Заповед № РД 09-181/09.03.2017 г.
Списък на храните, обект на хранително банкиране
І. Групи храни, обединени на базата на техния произход и състав, съгласно Закона за храните.
1. Група а – “мляко и млечни продукти” – прясно мляко; кисело мляко; кондензирано мляко; сирене; сметана; масло; сухо мляко и/или сухи млечни продукти; продукти с вложени растителни мазнини; десерти на млечна/млечно- плодова/млечно-зърнена основа; млечни напитки; млечно-кисели напитки и други.
2. Група б – “месо и месни продукти”:
2.1. Птиче месо – птиче месо, охладено или замразено; разфасовки от птиче месо, охладени или замразени; заготовки от птиче месо, охладени или замразени; вътрешности, охладени или замразени; сурови продукти от птиче месо, охладени или замразени; варени и/или варено-пушени колбаси от птиче месо; пастети и други.
2.2. Месо от лагоморфни – месо от лагоморфни (зайци и зайцеподобни), охладено или замразено; разфасовки, охладени или замразени; субпродукти, охладени или замразени и други.
2.3. Месо от домашни копитни животни /свинско, телешко, говеждо, агнешко, овче, ярешко, козе, конско и други/ – разфасовки, охладени или замразени; субпродукти, охладени или замразени; месни заготовки, охладени или замразени; вътрешности, охладени или замразени; варени и/или варено-пушени малотрайни колбаси; варени и/или варено-пушени продукти от нераздробено месо; трайни варено-пушени колбаси; сурово-сушени продукти от раздробено месо; сурово-сушени продукти от нераздробено месо; пастети и други.
2.4. Дивечово месо – разфасовки, охладени или замразени; заготовки, охладени или замразени; вътрешности, охладени или замразени; варени и/или варено-пушени малотрайни колбаси; варени и/или варено-пушени продукти от нераздробено месо; трайни варено-пушени колбаси; сурово-сушени продукти от раздробено месо; сурово-сушени продукти от нераздробено месо и други.
3. Група в – “риба, рибни продукти и други морски продукти” – риба, охладена или замразена; рибни продукти, осолени, сушени, веяни, пушени, мариновани и други; двучерупчести мекотели, бодлокожи, главоноги, ракообразни, мантийни и морски коремоноги, охладени или замразени; хайвер и други.
2 4. Група г – “яйца и яйчни продукти”.
5. Група д – “масла и мазнини” – мазнини от животински произход; растителни масла; маргарини; халварини и други.
6. Група е – “зърнени храни и храни на зърнена основа”:
6.1. Зърнени храни – Жито; Царевица; Ориз и други.
6.2.Храни на зърнена основа – брашна, грис, трици; овесени ядки, мюсли, корн- флейкс; хляб, хлебни изделия; тестени закуски; сурови тестени храни, теста, кори, юфка, макарони, кус-кус, спагети и други.
6.3. Екструдирани храни.
6.4. Малотрайни сладкарски изделия – пасти, торти, сиропирани сладкиши и други.
6.5. Трайни сладкарски изделия – бисквити, вафли, гофрети, кексове, сладки и други. 7. Група ж – “картофи и кореноплодни”:
7.1. Картофи.
7.2. Кореноплодни култури.
7.3. Храни на базата на картофи – чипс, нишесте, пюре, бланширани картофи и други.
8. Група з – “варива” – фасул, леща, грах, соя и други.
9. Група и – “зеленчуци – сурови, сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове” – включително гъби.
10. Група к – “плодове – пресни, замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти”.
11. Група л “ядки и маслодайни семена”.
12. Група м – “захар, захарни и шоколадови изделия, мед”.
13. Група о – “безалкохолни напитки, боза, бутилирани води”.
14. Група р – “кафе, чай, какао”.
15. Група с – “други храни” – готови за консумация кулинарни изделия; майонези; сосове, дресинги; трапезна сол; оцет и други.
16. Група т – ”месни и месно-растителни консерви”.
17. Група у – “готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид” – пици, лазаня, равиоли, пелмени; кулинарни изделия; плодови сладоледи; сухи супи, сосове, бульони и други.
18. Група ф – “храни със специално предназначение, които поради специфичния си състав или начин на производство ясно се разграничават от храните за нормална консумация” – храни със специално предназначение – 3 диетични; детски храни; храни за специални медицински цели; хранителни добавки и други.
ІІ. Срок на минимална трайност и срок на годност на храните.
1. Срок на годност – За храните, които от микробиологична гледна точка са бързо развалящи се и по тази причина след кратък период от време могат да представляват непосредствена опасност за човешкото здраве, срокът на годност се обявява с думите „използвай преди“, последвани от дата. Датата се състои от деня, месеца и по възможност годината в посочения ред и в некодирана форма. След крайната дата на срока на годност храната не е безопасна за консумация.
1.1.Храни със срок на годност под 10 дни – Поради краткият им срок за консумация БАБХ счита, че за храни със срок на годност под 10 дни минималния срок, в който храната може да бъде дарена безопасно е последната 1/2 от срока на годност.
1.2.Храни със срок на годност над 10 дни – За храни със срок на годност над 10 дни минималния срок, в който храната може да бъде дарена безопасно е последната 1/3 от срока на годност.