Скокът на газа с 30% е шок и ужас за оранжерийните производители

БАПОП подготвя становище, което ще изпрати до президента, премиера и енергийния министър
Атанас Кунчев

Атанас Кунчев

„Поскъпването на природния газ с 30% е истински шок за производителите на оранжерийна продукция. Около 70 на сто от средните и големите оранжерии в страната използват като енергоизточник именно газа“, съобщи Атанас Кунчев, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). Немотивираното увеличение на природния газ ще увеличи цените на зимните краставици и домати с около 30-40 на сто и те на практика ще станат непродаваеми. „Трудно е да се предвидят последиците за бранша, но при всички положения те ще са с лош край“, коментира Кунчев.

Разходите за отопление в цената на зимните зеленчуци са около 60-65% от себестойността на продукция. На фона на обемния внос на домати и краставици от Южна Турция, остров Крит и други топли държави, където зимното производството е евтино, а цените – ниски, българските оранжеристи ще отпаднат изцяло от конкуренцията.

Оражерията в Първомай

Оражерията в Първомай

От БАПОП подготвят становище, което ще изпратят до президента, премиера и енергийния министър, и в което ще обърнат внимание на последиците от огромния скок в цената на природния газ. „Това не касае само нас, а много предприятия, които работят с това гориво като хлебопроизводителите например“, обърна внимание директорът.

Представител на БАПОП вероятно ще участва в общественото обсъждане на цената на газа, което ще се проведе на 28 март.

У нас с газ се отопляват големите оранжерийни комплекси в Първомай, Сливен, Раковски, Кресна, Зверино и много други.

Leave a Comment