Малките предприятия ще могат да получават още 10 г. облекчени дългосрочни кредити

snimМикро-, малките и средни предприятия ще могат да получават още 10 години дългосрочни кредити при преференциални условия. Това става възможно след като днес Министерският съвет одобри Анекс №1 към Договора за заем между правителството на България (заемодател) и „Насърчителна банка” АД (носител на проекта), чийто правоприемник в момента е „Българска банка за развитие” АД (ББР). Финансирането от страна на държавата е в общ размер от  4 928 704,66 евро.

Договорът за този заем е сключен на 18 април 2007 г. на основание междуправителствената спогодба от 2002 г. на България и Германия за финансово сътрудничество за изпълнение на Кредитна програма за малки и средни предприятия. Средствата се ползват за финансиране на инвестиционни проекти в български микро-, малки и средни предприятия чрез посредничеството на търговски банки-партньори.

Чрез удължаването на срока на договора за заем ще бъде продължена Кредитната програма за малки и средни предприятия и ще се осигури допълнително време на ББР да разпределя финансовите средства към търговски банки-партньори, които кредитират микро-, малки и средни предприятия, чрез сключването на договори за дългосрочно финансиране. От своя страна, търговските банки ще имат възможност за предоставяне на дългосрочно финансиране на МСП при преференциални финансови условия.

Удължаването на срока на договора за заем е в съгласие с Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г., в която е заложена стратегическата цел за улесняването на достъпа на МСП до финансиране, както и за насърчаването на финансирането от алтернативни източници, като международните финансови институции и ББР, за по-ефективно използване на средствата, предназначени за финансиране на този вид бизнес.

 

 

Leave a Comment