ЦИК, Станишев и Местан против жалбата на ГЕРБ

Лидерът на ДПС сравни Борисов с „късния Кадафи“, а Станишев го обвини, че иска властта, за да замита следи
Лютви Местан и Сергей Станишев

В новата политическа ситуация Станишев и Местан са победители и по тази причина двамата се обявиха категорично срещу нов вот

Не е имало политическа агитация в деня за размисъл, обяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова на пресконференция. Тя бе свикана веднага след като Бойко Борисов обяви, че ще поиска от Конституционния съд да обяви изборите за незаконни.

„Гледахме три часа записи. Установихме, че се правиха изявления по сигнал (за бюлетините в печатница „Мултипринт – б.р.), който не е дошъл до нас. За членовете на ЦИК политическа агитация по съществото си не е била извършена в деня за размисъл“, добави тя. 

„Не съм изненадан от позицията на ГЕРБ, но това е пораженческа, деструктивна позиция, бе коментарът на лидера на БСП Сергей Станишев.

Той обвини ГЕРБ, че оспорването на изборите ще доведе до хаос и нестабилност. Целта на Борисов била „ГЕРБ с присъдружието на т.нар. служебен кабинет да направят още едни нечестни избори, които да им позволят да останат на власт. ГЕРБ иска да остане на власт, за да замита следи, а не да решава проблеми“, убеден е Станишев.

Лидерът на БСП се възмути, че „мечтата на Бойко Борисов сигурно е да се запише в конституцията текст – докато не се получат резултати, удобни за ГЕРБ, да не се признават изборите“. „Защо чак в четвъртък искат касиране на изборите, а не в изборната нощ“, попита Станишев и си отговори: „Защото все мислеха, че ще напаснат резултатите, за да добият мнозинство.“

Председателят на ДПС Лютви Местан видя в исканите на Бойко Борисов нови избори признание, че ГЕРБ са загубили. Пред БНР председателят каза: „Искането за касирането на изборите от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов се явява като диаметрално противоположна позиция на тезата на президента на Република България Росен Плевнелиев, че касиране на изборите и нови бързи избори са най-лошият сценарий за България.“По-късно на пресконференция в централата на ДПС Места сравни Бойко Борисов с „късния Кадафи“.  „Той иска касиране на изборите, защото загуби легитимността си като политически субект“, отсъди Местан. 

Още по темата: ГЕРБ иска нови избори, Цветанов си бута имунитета сам

Leave a Comment