БАСФ представи два нови уникални фунгицида при лозя и овощни за качествен контрол на икономически важни болести

Около сто от най-добрите лозари и овощари в страната се събраха в София миналата седмица на събитието на световната химическа компания БАСФ. Лидерът във  фунгицидите представи най-новите уникални продукти, които тази година за пръв път ще бъдат използвани срещу важни и тежки болести в лозаро-овощарството. Това са Делан Про и Серкадис. Гост на събитието бе специалистът в трайни насаждения от  БАСФ от Италия Мауро Носи. В своята лекция той разказа за опитите, направени с двата продукта на Апенините, които установили безспорните предимства на Делан Про и Серкадис пред фунгицидите на конкурентни производители.

Неслучайно темата на срещата бе „Пълна защита от А до Я- с продукти от 6 различни химични групи и 12 активни вещества“.

За представяне на фугицидите на БАСФ от Агро Пловдив се свързахме с продуктовия мениджър „специални продукти“ Галин Ганчев. 

Вече можем да изведем растителната защита при лозята на 100% само с наши продукти 
Галин Ганчев

Галин Ганчев

Г-н Ганчев, БАСФ предлага от тази година 2 нови уникални продукта за лозарството и овощарството в България. Бихте ли ги представили? 

Така е. Тук, в София, организирахме премиерата на два нови уникални продукта със системно действие, които за първи път излизат на пазара. Единият е Делан Про, който вече е регистриран срещу струпясване по ябълка и круша. Към активното вещество на познатият ни фунгицид Делан – дитианон, е добавено новото системно вещество KHP. То се придвижва в младите леторасти и гарантира отлична защита. Продуктът се движи както по възходящата, така и по низходящата проводяща система  на растенията. Дозата е 250 мл/дка (препаратът е течен) и е важно да се знае, че не е необходимо да се пръска в комбинация с други продукти за борба със струпясването.

Кой е вторият нов фунгицид? 

Това е Серкадис. Той е с ново активно вещество Ксемиум, което е регистрирано срещу брашнеста мана по лоза и по костилковите овощни, както и срещу струпясване и брашнеста мана по семкови видове. Дозите са 15 мл/дка при лозя и костилкови, и 25 мл/дка при семковите. При Серкадис интересното е, , че  преминава както през липофилните бариери на клетката, тоест през восъчните така и през  хидрофилните бариерите  (на водна основа). Проявява изключително дълготраен контрол върху болестите, като защитава растенията между 5 и 10 дни повече в сравнение с други препарати. А при брашнеста мана при благоприятни климатични условия осигурява контрол до 21 дни. Серкадис е лесен за употреба, тъй като е течен. С удоволствие мога да съобщя, че нашите овощари и лозари ще могат да го приложат една година по-рано от колегите си от Полша и Италия, тъй като ние се справихме с процедурата по регистрация по-бързо.

И на двата продукта карантинните срокове са 35 дни.

Дали продуктите на БАСФ при лозя и овощни затварят кръга? Достатъчни ли са за цялостна защита?

Вече можем на 100 процента да изведем растителна защита в лозя само с продукти на БАСФ. Имаме шест различни групи препарати с 12 активни вещества. Това означава, че не просто имаме реакция срещу всички болести и неприятели по лозята, но продуктите ни удрят патогените в различни точки. Освен това чрез редуването на различни групи избягваме кръстосаната резистентност, така че препаратите да могат да запазят своята ефективност години напред.

Ще припомните ли действието на другите продукти на БАСФ, които пуснахте на пазара миналата година?

Един от тях е Сигнум – продукт, който вече успя да се наложи. Това е нашият универсален фунгицид, защото контролира всички икономически важни болести по костилкови овощни, зеленчуци и ягодоплодни. Тук говорим за тежки болести като ранно кафяво гниене, късно кафяво гниене, бяла ръжда, гномония и брашнеста мана. Той е под бранда AgCelence продукт в нашето портфолио. През миналата година доста производители използваха Сигнум и останаха много доволни. Продуктът е единсвеният на пазара с комбинация от най-силните групи активни вещества- стробилурин и SDHI. Дозите на приложение при костилкови срещу ранно кафяво гниене във фаза „цъфтеж“ е 75 гр./дка. Едновременно с ранното кафяво гниене препаратът е регистриран и  срещу бялата ръжда по череша. Ако искате да приложите продукта само срещу бяла ръжда, дозата е 30 гр./дка. При късното кафяво гниене дозата също е 75 гр./дка, а приложението му е тогава когато се оцветят самите плодове.Продуктът подобрява значително капацитета на съхранение на плодовете, което ги прави по-твърди и по-транспортабилни. Има изключително кратък карантинен срок – 7 дни при костилкови овощни.

При овощарството имаме още един нов продукт лансиран миналата година – Фабан. Той е първата ко-кристална технология за борба срещу струпясването. Ко-кристална, тъй като има две молекули активни вещества. Фабан е от така наречените „умни“ продукти на БАСФ. Той е разработен специално за семкови овощни видове. Едното активно вещество – контактният дитианон, е в 100% ко-кристална формулация, което означава, че се отдава бавно и по-продължително. Една трета от системното активно вещество на Фабан – пириметанил, е в бързо усвоима  формулация, за да може директно да атакува патогена, а другите две трети са в ко-кристална. Това прави продукта фотостабилен, с по-слаба изпаряемост, устойчив на дъжд, ако той е паднал час след третирането. Продуктът се пръска самостоятелно, тоест не се комбинира с други.

В момента има ли опасност от болести по лозата?

За мана и брашнеста мана категорично няма опасност заради ранната фаза. Сега обаче трябва да се вземат мерки срещу ескориозата. БАСФ предлага срещу тази болест Делан в доза 50 гр./дка. Лозовата краста, където я има, също трябва да се третира. Нашият продукт срещу нея е Масай – 25 гр./дка.

Какво заплашва овощните през април?

Струпясването, защото в момента фазата е „начало на цъфтеж“ в повечето части на страната – една от най критичнитете фази за струпясването.. Тук препоръчваме да се използва Фабан.. А когато настъпи фазата „пълен цъфтеж“ нашата препоръка е да се направи пръскане с Делан Про.

Има ли други изненади от БАСФ?

Имаме изненада и тя е в посока рентабилност. При закупуването на Вивандо за 500 декара получавате преференциална цена – с 4% по-ниска, за същите декари на Орвего. И двата продукта се ползват при лозята. Вивандо е изключително ефективен срещу брашнеста мана. Той е нова химична група с газова фаза на разпределение. Орвегото е с течна формулация и се използва срещу обикновена мана. Той е със силата на Инишум, който помага за прилепването на препарата към листата и образувалия се грозд.

Leave a Comment