Концесионерът на Централна гара – Пловдив ще прави автомивка за автобуси

Централна гара ПловдивАвтомивка за автобуси ще строи концесионерът на Централната гара в Пловдив „Железопътна гара – Пловдив“ООД. Основен акционер в дружеството е фирмата на Миролюб Столарски „Карат – С“ и „БИАД – С“ на строителя Светослав Глосов. Автомивката ще е в района на гарата.

Столарски получи гарата за 35 години през март 2013 г. За четири години той трябваше да инвестира близо 10 милиона лева в обекта, а за целия период на концесията – 11.2 милиона. Това включваше реновиране на Централна гара, която е паметник на културата и вече е на 147 години. В проекта на дружеството е предвидено още изграждане на хотел, на автогара, на нов търговско-административен център.

Към момента фасадата на Централна гара стои дрипава, макар и отдавна да е подготвена за строителни дейности. Видимо, само пространството между централния вход и спирката е обновено с нов паркинг. По всичко личи, че изпълнението на инвестиционния график, предвиден в концесионния договор, изостава. Миналата година през месец май Миролюб Столарски се оплака пред радио „Дарик“, че Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) бави одобряването на проекта за реновиране на гарата година и половина, което от своя страна забавя и програмата на дружеството. Месец по-късно автобусният превозвач алармира, че проектът не е одобрен от националния институт в няколко пункта.

Новото инвестиционно предложение на „Железопътна гара – Пловдив“ООД е да бъде изграден един тръбен кладенец за водовземане от подземни води за нуждите на бъдеща автомивка за автобуси и за оросяване на зелени площи, храсти и дървета. От него ще се ползва годишно 4 460 куб. м. вода, а отпадъчните водни маси след преминаване през пречиствателно съоръжение ще се заустват в канализационната мрежа на Пловдив.

 

 

Leave a Comment