Споразумение между МЗХГ и Борба с градушките: Ръст на заплатите от 2018 г.

полигон, радарМинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, синдикатите в агенция Борба с градушките и нейният изпълнителен директор Ваньо Славеев подписаха споразумение днес след дълги преговори. От страна на синдикатите подписи положиха председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева и Евгений Иванов от браншовия синдикален съвет на работещите в ИАБГ.

Повод за сключване на споразумението стана днешния протест на ракетострелците от пловдивските полигони в село Поповица и село Голям Чардак – общо 150 души. Те поискаха увеличаване на заплатите с 20% и осигуряване на по-добри работни условия.

„Оказа се, че няма законова възможност за вдигане на трудовите възнаграждения от 2017 г.“, обясни пред Агро Пловдив Евгени Иванов. „Необходимо е професията ракетострелец да бъде вписана в класификатора с минималните осигурителни прагове.“ За това каква ще е минималата заплата, тепърва ще се преговаря.

Министър Порожанов е поел ангажимент още през юли ракетострелците да получат по 500 лева допълнително материално стимулиране (ДМС). Ще бъдат изплатени общо 386 000 лева съгласно последната атестация на стрелците като държавни служители. Сумата ще се изплати еднократно и ще е за цялата 2017 г.

В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места.

В прессъобщението на министерството се посочва, че активният противоградов сезон е пет месеца – от май до октомври, а служителите в ИАБГ получават целогодишно възнаграждение.

„Така е, но през 5-те месеца ракетострелците работят извънредно и по над 30 часа на смяна, без да получават допълнително възнаграждение. Приели сме допълнителната работа през противоградния сезон да се изплаща през месеците от октомври до май“, коментира Евгери Иванов.

„Проблемите са назрели от много години, и можеше да мине и без тези протести, а да се работи за преодоляването им“, заяви при подписването министър Порожанов. Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието обясни, че стачката не е минала по законовия ред и протестиращите са само в един от 9-те полигона у нас.

Прочети още: Началникът на полигона в Поповица се заключи, заплашва с уволнение и съд стрелците

 

Leave a Comment