Полша е лидер в ЕС при производството на череши и ябълки, Италия води при зеленчуците
Водещият производител на плодове в Европейския съюз е Испания. Нейните градини са разположени върху 942 хил. ха от общо над 2.8 млн. ха, заети за производството на плодове в рамките на ЕС.
По отношение на зеленчуците №1 е Италия с 420 хил. ха от общо 2.1 млн. ха със зеленчуци в държавите от ЕС. Това съобщава Евростат, пише „Инвестор.БГ“.
Сред плодовете ябълките са първи по произведени количества, а там лидер е Полша, чиято годишна реколта представлява 28.7% от общоевропейската. Втора е Италия с 19.6%, а трета е Франция с 14.5%. През 2016 г. са събрани 12.5 млн. т ябълки, което е почти 25 кг на човек от населението в ЕС годишно.
Полша е първа и в производството на череши в ЕС с почти 30% дял, следвана от Испания с 11.9%, Италия с 11.2%, Унгария, Румъния и Гърция със 7.9%.
Испания се явява европейски първенец при производството на праскови и ягоди.
Доматите са най-произвежданият зеленчук в ЕС с 18.5 млн. т или 36 кг на човек от населението на блока. Италия, Испания и Португалия общо произвеждат две трети от „червената“ реколта в ЕС.
Испания, Полша и Холандия пък дават две трети от производството на краставици.