Фермерите станаха най-ухажваните банкови клиенти

Нови агрокредити: Пари срещу складови записи и за животновъдни ферми
кредити за селото

Проектите по ПРСР се кредитират изцяло

Банките определено пренаредиха кредитните си портфейли и обърнаха дружелюбното си лице към земеделските производители. Почти всички кредитни институции имат специални оферти за фермерите. Увеличеното финансиране на животновъдите накара някои от тях да създадат програми за стопаните на млечни крави и биволи. Тъй като за животновъдите, които имат стада за месодобив няма особено подпомагане от страна на ДФ „Земеделие“, и банките не са предвидили кредитни линии за тях.

Специално за зърнопроизводителите Обединена българска банка (ОББ) отпуска кредити срещу складови записи. Размерът на заема представлява 80% от пазарната цена на съхраняваното в публичен склад зърно. Кредитът се отпуска за оборотни средства, погасява се за 12 месеца, а лихвата по него е 10.95% – в лева и 8.95% – в евро. За обезпечение се ползва самата стока – зърното.

Заеми за оборотни средства

„АгроПловдив“ разгледа офертите на 5 банки – Банка ДСК, ПроКредит Банк, Централна кооперативна банка (ЦКБ), ОББ и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Общо в изискванията за отпускане на кредит за оборотни средства е, че институциите са склонни да финансират производители, които са подали заявления за получаване на европейски субсидии за единица площ за 2013 година, имат поне 1 година опит и са ползвали поне 1 година европейско подпомагане, кредитното им досие е чисто и нямат публични задължения.  Заемът се обезпечава от особен залог, първи по ред, върху сумата, която фермерът очаква като подпомагане.

Банка ДСК отпуска до 90 процента от очакваната субсидия по схемата за единно плащане, ако производителят представи писмено одобрение от Разплащателната агенция и открие разплащателна сметка в същата банка. Финансовото дружество не е посочило точния лихвен процент, а уточнява, че е по договаряне. Описани са таксите за кредитиране – за заеми до 50 000 лева няма такса, а над тази сума тя е 0.15% (но не по-малко от 100 лв. и не повече от 1500 лв.), 2% е таксата за ангажимент, 1% – за управление на кредита.

ПроКредит Банк е обявила, че отпуска до 300 000 лева заем за оборотни средства и инвестиции срещу бъдеща субсидия.  Погасяването не може да продължи след 9 юни 2014 г. Минималният размер на кредита е 10 000 лева, а за фирми, които упражняват дейност в областите София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора – 20 000 лв. Лихвите, които банката е оповестила на електронната си страница, са 12.50% за заем до 10 000 евро, 10.50% – до 30 000 евро, 8% – до 150 000 евро.

ЦКБ кредитира до 90% от очакваната субсидия по схемата за единно плащане. Банката предлага връщането на заема да е еднократно – при получаване на субсидията, като ежемесечно се плаща лихвата по кредита. Лихвата не е твърда, а по договаряне. Таксата за управление на кредита е 1%.

ОББ отпуска 70% от размера на очакваното подпомагане в случай, че кредитополучателят представи заявление от Разплащателната агенция за очакваната субсидия. Ако обаче клиентът може да покаже Удостоверение от Държавен фонд „Земеделие“, размерът на кредита може да стигне 95% от европейската помощ. В случай, че фермерът е представил Удостоверение от ДФЗ, лихвата му е 6.5%. Ако производителят разполага само със заявление – заемът се оскъпява със 7.5% годишна лихва. Минималният размер на земеделския кредит за оборотни средства от ОББ е 5000 лева, срокът за погасяване е не по-късно от 30 юни 2014 година.

До 100% от очакваната субсидия получават фермерите, които са клиенти на ПИБ. Срокът на погасяване е до 20 декември 2014 г., плащането е еднократно, а лихвата – по договаряне.

Специално за животновъди

Почти всички банки нареждат животновъдите под знаменателя „земеделски производители“. ЦКБ обаче е разработила специална кредитна програма за стопаните на млечни едри животни. Кредит „Европейска ферма“ за крави и биволи се отпуска за привеждане на стопанствата според изискванията на Европейските стандарти. Както е известно, броят на фермите, които не отговарят на тези стандарти и подлежат на закриване, е огромен. За последно срокът за модернизиране на изостаналите животновъдни стопанства бе удължен до края на тази година. Размерът на отпускания от ЦКБ кредит е от 10 000 до 500 000 лева със срок на погасяване 7 години и с 6-месечен гратисен период. Заемът се отпуска на регистрираните по чл. 51 от Закона за ветеринарномедицинска дейност и за фермите, които са вписани в Публичния регистър на Министерството на земеделието и храните. Когато животновъдът е кандидатствал по мярката за модернизиране на земеделските стопанства (мярка 121), той трябва да представи договор с ДФЗ. Освен това кредитоискателят трябва да притежава индивидуална млечна квота и да има поне една година стопанска дейност.

Другият животновъден кредит на ЦКБ е за млекопроизводители, които имат нужда от оборотни средства за закупуване на фуражи, ваксини, горива и други. Заемът е от 10 000 до 300 000 лева и се отпуска за максимален срок от 3 години. Клиентът трябва да отговаря на посочените по-горе условия.

Инвестиции в земеделска земя

Минималният заем на ПроКредит Банк за закупуване на земеделсдка земя е 10 000 лева, максимален не се посочва. Най-дългият срок за погасяването му е 10 години. Ако кредитоискателят обезпечи заема с ипотеки върху други свои имоти, банката го финансира на 100%. В случай, че като обезпечение служи единствено новозакупената земя, заемът не е по-голям от 70% от пазарната оценка.

Банка ДСК отпуска до 75% от стойността на земята, която инвеститорът ще закупува, в случай, че тя е от първа или втора категория  и когато обезпечението е ипотека върху земята, за която се прави сделка. Ако нивите са трета и четвърта категория, кредитът е до 70% от пазарната оценка.

Пари за проекти по ПРСР

Банка ДСК кредитира до 100% фермери, които имат сключен договор с управляващия орган на съответната оперативна програма (ДФЗ за Програмата за развитие на селските райони). Банковият продукт се нарича „Евромост“. ДСК е предвидила и кредити, които представляват съфинансиращата част, която трябва да се покрие от земеделския производител – „Европроект“ А има и още една кредитна линия – „Еврофинал“, чрез която кредитира изплащането на дължимия ДДС по проекта.

ПроКредит банк също финансира проекти по ПРСР, като отпуска кредити от 20 000 до 500 000 лева. Те са с погасителен срок от 6 месеца до 5 години, а лихвата върху тях е фиксирана на 7%.

1 Comment

  1. marc olianov каза:

    Бонжур, е много по-чудесен избор на международни. Лишава се от капитал
    Които се обслужват от управителите на съдилищата и съдебните органи
    9000 à 1500 000 души, които са влезли в реалния живот
    За да се гарантира, че инвеститорите са 3% от тях. Финансиране на инвестиции, Prêt immobilier, Prêt à l’investissement,
    Prêt автомобил, Перт персонал. Доставчикът може да удовлетвори клиентите си в рамките на най-много 3 работни дни, в зависимост от формуляра за кандидатстване.
    Сложете плюс повторно изпращане на контрактор по имейл

Leave a Comment