С 30% са се увеличили за година площите със зеленчуци

зеленчукова градина

През стопанската 2016 г. площите, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 60 267 ха, което представлява ръст от 29,9% в сравнение с 2015 г. Откритите площи, заети със зеленчуци са 59 265 ха, а оранжерийните – 1 002 ха, съответно с 30,5% и 3,5% повече на годишна база. Реколтираните площи на открито възлизат на 58 069 ха, при 43 914 ха през 2015 г. Това се посочва в Аграрния доклад 2017 г. на Министерството на земеделието, храните и горите, който е публикуван на електронната му страница.

Плодовите зеленчуци заемат 28 543 ха; пресните бобови (грах зелен и фасул зелен) 2 582 ха; сухите бобови (грах, фасул, нахут и др.) 11 477 ха; зелевите зеленчуци 3 020 ха; листните стеблени 1 131 ха; кореноплодни, грудкови и луковични 2 270 ха; картофи 8 376 и ягоди 670 хектара.

При почти всички групи зеленчукови култури се отчита увеличение на реколтираните площи спрямо предходната 2015 г., за което допринася прилаганото обвързано подпомагане. По-значителен ръст е налице при пресните бобови култури – със 77,8%, плодовите зеленчуци (вкл. дини и пъпеши) – с 58%, зеленчуците от рода Brassica (зелеви) – с 55,3% и сухите бобови култури – с 47,2%, а по-умерен – при кореноплодни, грудкови и луковични (без картофи) – с 21,5% и листните стъблени зеленчуци (без тези от рода Brassica) – с 8,9%. Същевременно, реколтираните площи с картофи и ягоди намаляват съответно с 24% и 11,4%.

С най-голям относителен дял от реколтираните площи със зеленчуци през 2016 г. са площите, заети с тикви – 20,3%, следвани от тези с картофи – 14,4%, дини – 8,2%,и нахут – 8,1%.

По видове зеленчукови култури, през 2016 г. се отчита значително увеличение на годишна база при реколтираните площи с тикви – близо пет пъти, леща – над два пъти, зелен фасул – близо два пъти, 32 зелен грах – със 76,1% дини – с 47,5% и домати – с 34,5%. Най-чувствително намаление спрямо 2015 г. се наблюдава при реколтираните площи с бамя – със 77,9%, салати и марули – с 65,8%, тикви за семе – с 52%, арпаджик – с 49% и патладжани – с 36%.

Общата продукция от зеленчуци – реколта `2016 е в размер на 812,3 хил. тона, в това число 699,2 хил. тона от открити площи и 113,1 хил. тона – оранжерийно производство. Спрямо предходната година, общото производство на зеленчуци в страната бележи ръст от 32,4%, като производството от открити площи нараства с 35,5%, а това от оранжерийни площи – с 16,4%.

През 2016 г. най-голямо е производството на домати – 141,4 хил. тона, картофи – 127,2 хил. тона, дини – 85,7 хил. тона, зеле – 75,7 хил. тона и пипер – 72 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 1 473 тона.

 

Leave a Comment