Ще се изгражда ново тържище с 4 завода край Пловдив

Проектът е за около 300 милиона евро, инвеститори са съдружниците на „Сиенит“ и израелска компания
Пламен Панчев, "Сиенит"

Пламен Панчев представи днес новия проект за високотехнологична зона Марица

Ново тържище за плодове и зеленчуци плюс четири преработвателни завода предвижда да изгради  българо-израелската фирма „Булплод Марица“ООД. Съдружници в него са собствениците на строителната компания „Сиенит холдинг“ Пламен Панчев и Валентин Кънчев, и израелската фирма „Авишай Яли Еден“ООД. Комплексът ще е до източния вход на Пловдив и ще е разположен върху 300 хектара. Според първоначалния проект инвестицията ще е около 500 милиона евро. Работните места, които ще се отворят в комплекса са поне 170. Това съобщи днес на Българо-китайския форум в „Новотел Пловдив“ Пламен Панчев. Той, заедно с Арон Шерон, са управители на „Булплод Марица“ООД.

Пламен Панчев посочи, че дружеството е внесло предложение апро-преработвателната зона да получи статут на приоритетен проект от Българската агенция за инвестиции (БАИ). „От БАИ имаха забележки към документацията, съобразихме се с тях и чакаме одобрение“, поясни Пламен Панчев. Статутът „Приоритетен проект“ дава възможност държавата да финансира изграждането на инфраструктура. „Наясно сме с икономическите затруднения в страната, затова сами ще направим инфраструктурата. Ще се възползваме обаче от възможността да не плащаме таксата за преобразуване на земята“, уточни управителят. 

За съдружие и участие в създаването на тържището са поканени 6 местни производители на плодове и зеленчуци. Сред тях е и собственикът на стоманено-стъклените оранжерии в Първомай Йордан Балабанов. „Проектът е отворен и за други фермери, които имат желание да участват в изграждането“, подчерта Пламен Панчев.

Преработвателните заводи в близост до тържището също са ясни – в тях ще се правят сокове и сушени плодове. Единият от заводите ще е на фирма „Сиенит“, която спечели обществена поръчка за преработка на отпадъците от Пречиствателната станция на Пловдив. Остатъчната маса се преобразува в биотор, който освен в земеделието може да има и други приложения.

Активната работа по проекта за новото тържище и предприятията в близост ще започне след средата на 2014 г., реалистично предположи Пламен Панчев.

Миналата година президентът обяви, че в страната ще бъдат изградени две зони „Агро фууд тек“ в Пловдив и „София тек парк“. Според държавните планове Пловдив трябва да стане високотехнологична столица на селскостопанското производство и хранително-вкусовата индустрия. „Бихме могли да подадем ръка на държавата, ако утре започне да обсъжда създаването на  технологичния парк в Пловдив“, каза Пламен Панчев. „Ние вече сме направили конкретни стъпки за това чрез „Булплод Марица“ООД“. Според инвеститора идеята на президента Плевнелиев може да се конкретизира именно на терена, закупен от строителните предприемачи в съдружие с израелската фирма.

Leave a Comment