Сектор Плодове и зеленчуци се търкаля надолу, е изводът от националната стратегия

В страната има едва 8 организации и 21 групи на производители на плодове и зеленчуци

БАПОП на тържището в ОгняновоСектор Плодове и зеленчуци се търкаля надолу. Това е един от основните изводи, който може да бъде направен при прочит на Националната стратегия за развитието на сектора. Тази седмица от земеделското министерство съобщиха, че е одобрена от Европейската комисия.

Същият извод е направен и от авторите на стратегията (които не са посочени в документа). В нея те обобщават, че негативните тенденции по отношение на площите, добивите и реализацията са особено силно изразени при производството на зеленчуци. Другите изводи, които могат да се срещнат в стратегията са: Трайна тенденция на намаляване на цените на плодовете и зеленчуците, въпреки нарастването на цените на основни видове стоки, необходими за произвеждане на продукцията. Структурата на земеделските стопанства е неблагоприятна – малки по площ и по обем производство, съответно производство на разнородна по вид и качество продукция. Оборудването е остаряло, а степента на механизация на производството и предварителна обработка на продукцията е ниска. Установена е липса на оборудване за първоначално съхранение на събраната продукция и на инвестиции в хидромелиоративната структура и поливните технологии. И т.н. 

Особено показателна за развитието на сектора е тази таблицата, публикувана в стратегията:

таблица за внос износ на плодове и зеленчуци в националната стратегия

Производителите на зеленчуци са под изключително силната атака на вносителите. Обемът на вноса на зеленчуци се увеличава със 100 и над сто процента след приемането ни за член на ЕС. При плодовете импортът също се засилва, но в по-малка степен. Конкуренцията е най-слабо изразена при преработените продукти.

Степента на организираност в земеделския отрасъл е в много малки мащаби, като при секторите „Плодове“ и „Зеленчуци“ е в малко по-висока степен в сравнение с останалите области на растениевъдството.

Към август 2016 г. в страната действат 8 огранизации на производители и 21 групи на производители. 

От стартирането на различни по вид схеми за подпомагане (достъпни за организации на производители на плодове и зеленчуци в България) общо 12 организации са били признати от националните органи. Към 24 август 2016 г. признатите организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“ са осем. Към момента на изготвяне на стратегията е одобрена и се изпълнява една оперативна програма. От признатите към август 2016 г. 8 организации на производители на плодове и зеленчуци, 5 са новосъздадени, а 3 са признати съответно през 2002, 2007 и 2010. Няма данни за наличие на сливане/обединяване на организации на производители. Общо 84 производители и 2 непроизводител са членове на осемте признати към момента организации на производители. Най-голямата организация (и най-старата) има 27 члена, а втората по големина – 16 члена. Останалите организации са с брой членове близо до минимално изисквания за признаване. Всички признати организации на производители са дружества с ограничена отговорност, регистрирани по търговския закон. Териториалните райони на действие на осемте признати организации са съсредоточени в Южна България – Кюстендил, Пловдив, Сливен, Ямбол, Свиленград, Батак, Самоков. Само една организация развива дейност в района на Добрич. Две от организациите стопанисват овощни насаждения и произвеждат съответно праскови, череши, ябълки сливи. Една от организациите произвеждат зеленчуци оранжерийно (домати, краставици), една организация произвежда гъби, а продуктите на останалите две са смесени – зеленчуци и плодове – основно домати, пипер, патладжани, дини и пъпеши. Само две от организациите са монокултурни – произвеждат по един вид култура, съответно праскови и гъби. Декларираният годишен оборот на организациите варира в много широки граници – от 60 хил. лева до 4,5 млн. лева.

Признатите групи на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“към 24 август 2016 г. са 21, като подобно на организациите и при групите се наблюдават съществени различия между обема на обработваемите площи и декларираните годишно обороти. Общо 89 производители са членове на признатите към момента групи на производители. Броят на членовете в групите варират от 4 до 6, като преобладават тези с по 4, което представлява и минималното изискване за признаване на групите. Минималният деклариран годишен оборот при тях е 25 хиляди, докато максималния достига 3,7 млн. лева.

И при двата типа на сдружаване се наблюдава засилване на желанието за регистрация и признаване с оглед на възможностите, които се предлагат за финансиране на дейността на организациите и групите.  Въпреки, че има признати организации и групи производители и в други сфери, преобладават тези в секторите плодове и зеленчуци, като 2/3 от признатите организации развиват дейност в сектор плодове и зеленчуци, докато при групите този дял достига 91%. Половината от организациите на производителите развиват дейност в областта на зеленчукопроизводството, 37,5% се занимават изцяло с отглеждането и реализирането на плодове, 12,5% имат смесен характер.

При групите преобладаващият дял е в сектора „Плодове“ – 42,9%, докато групите на производителите на зеленчуци и тези със смесен характер са поравно и са по 28,6% от групите в сектор „Плодове и зеленчуци“. Средната заявена стойност на реализираната продукция при групите е 790 669 лева, а при организация е 709 949, като по този показател групите показват по-висока степен на ефективност на производството.

По отношение на стандартния производствен обем средната стойност при групите е 1 108 642 евро, докато при организациите достига до 3 055 568 евро. Разсейванията спрямо средната стойност и по отношение на двата показателя, отнасящи се за двата типа структури, са значителни.

Основна част както от организациите, така и от групите са съсредоточени в Южен централен район, докато в Северозападен район не функционира нито една призната организация или група на производители. В Северен централен район са признати само групи на производители. Различията между заявената стойност на реализираната продукция между водещият и най-слабо представеният район е почти 30 пъти, докато за стандартния производствен обем е 10 пъти.

 

Проведените консултации с пет от осем от признатите организации на плодове и зеленчуци разкриват, че ниското ниво на доверие между производителите е една от съществените пречки пред сдружаването в организации на производи тели. Въпреки това, преобладава мнението, че след реализиране на добри практики от съвместната дейност броя на членовете може да се увеличи, което от своя страна ще доведе до увеличаване на разполагаемите площи на организацията и ще повиши нейната ефективност и ефикасност. Производителите посочват някои основни рискове от сдружаването, като напр. желание на членовете да напуснат организацията след като са придобити активи, като се изисква и придобиване на част от активите, което би затруднило работата на организацията. Друг проблем е невъзможността за осигуряване на средства за вноските на членовете за формиране на оперативния фонд, чрез който организацията финансира дейността си. Организациите отчитат като голямо свое предимство възможността за продажба на по-големи количества продукция, като по този начин отговарят на търсенето на пазара и използват възможностите за предлагане на продукцията си и на по високи цени. Също така считат, че при осигуряване на по-големи количества продукция е обосновано да се разглеждат възможностите за изграждане на преработвателни предприятия, чрез което да затворят цикъла на производството и да предложат продукцията на край- ния клиент.

Съгласно последните изменения на наредбата от 2015 г., признатите организации на производители на плодове и зеленчуци могат да кандидатстват за финансово подпомагане, като създадат оперативен фонд и представят в Разплащателната агенция оперативна програма съгласно европейските изисквания. Организациите на производители на плодове и зеленчуци, които са създали оперативни фондове, могат да включат в оперативните си програми и искане за национална помощ за тяхното допълване в размер 80 на сто от вноските от членовете на ОП или от самата ОП, но не повече от 10% от стойност- та на търгуваната от ОП продукция.

 

1 Comment

  1. бойков каза:

    Парите ще идат в ръководителите на организациите и…. вместо при производителите! Пак ще точат пари от името и на гърба на производителите!

Leave a Comment