До края на 2017 г. благоприятно време за оглед и санитарни дейности в овощни и лозя

резитба

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопово, агрометеоролог

Периодът ще започне със слънчево и студено време. Очаква се минималните температури в района на Пловдив да паднат около минус 10°С, а максималните да бъдат близки до 0°С. На 23 срещу 24 ще се заоблачи, температурите ще са между минус 3°С и 0°С и ще има условия за слаби валежи от сняг.

В дните на Коледните празници агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури като максималните стойности за Пловдив ще са между 9°С и 13°С, а минималните между 2°С и 4°С. Ще преобладава слънчево и топло за сезона време.

В началото на периода зимуващите култури ще запазят състоянието си на покой. Впоследствие в часовете около и след обяд ще протичат слаби вегетационни процеси като видима промяна в състоянието на посевите не се очаква. Времето ще бъде благоприятно за извършване на прегледи и санитарни дейности в овощните градини и лозята. Преобладаващо в района житните ще зимуват във фаза братене, а при рапицата ще се наблюдава розетка. Критични ниски температури през периода не се прогнозират.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment