Антики по-стари от Омир в Археорогическия музей в Пловдив

Изложбата с предмети от 5 гръцки музея ще продължи от 31 май до 30 октомври
антични вази

Фрагмент от експозицията: По-голямата ваза е открита край Брезово, по-малката – в Атина

Изложба на антични скулптори, предмети, монети, печати и други артефакти ще е достъпна за любителите на древната история от 31 май до 30 октомври. Експозицията ще се подрежда днес и утре в Археологическия музей на Пловдив. Еспонатите са на пет гръцки музея и по думите на директора Костадин Кисьов датират от 6-то хилядолетие преди Христа до 14 век от нашата ера. Повечето от тях са били антики и в годините, когато е живял Омир.

Директорът на нумизматичния атински музей Георгиос Какавас поясни, че изложбата е разделена на 6 теми. Те са История на печатите, Голямата морска държава, Демокрация и образование, Идеалът „Здрав дух в здраво тяло“, Владетели и събития и От Олимп до небето.

Г-н Какавас обърна внимание върху две антични вази, които са почти еднакви, но едната е открита край нашия град Брезово, а

елинско изкуство

Ваятелството на древните елини е класика в историята

другата – при разкопки в Атина. Гръцкият историк посочи, че сред експонатите има антични златни и сребърни монети, които са единствените оцелели през историята на света.

„Тази изложба беше мечта“, призна Костадин Кисьов. „В тези трудни времена за Балканите тя нямаше да се осъществи без щедрата подкрепа на спонсори“, обърна внимание той.

Експозицията от Елада няма да се таксува отделно, тя може да се разгледа срещу обичайния вход от 5 лева за музея.

Leave a Comment