Финансовият министър няма магическа пръчка за доходите

Не съм ентусиазиран за „Белене“, заяви Петър Чобанов
Петър Чобанов, финансов министър

Петър Чобанов иска да е министър на растежа

„Не може с магическа пръчка да скочат доходите“, заяви финансовият министър Петър Чобанов през бТВ. Така той посочи, че социалните обещания в предизборната кампания на БСП, са били само добри пожелания. Според Чобанов, за да се случат социалните блага, е необходим икономически растеж.

„Поели сме обещание, което да изпълним и търсим парите да ги изпълним. Не само за минималната работна заплата, но и за майчински и помощите за първокласници. Вероятно обаче това ще стане от следващ бюджетен период, но доходите зависят от икономиката”, каза Чобанов.

Според него икономическият растеж, заложен бюджета за тази година, е нереалистичен. Чобанов обвини правителствата на ГЕРБ и на служебния кабинет на Марин Райков в размествания и изхарчени пари, които са довели до по-малко възможности за гъвкавост и ниски възможности за реакция.

Той обеща мерки за повишаване на събираемостта в приходните агенции. Новият финансов министър обяви, че разликата между него и предшественика му Симеон Дянков, ще е в това, че ще бъде министър на растежа, а не само на финансовата стабилност.

Относно рестарта на проекта “Белене” той увери, че все още няма решение на правителството и ситуацията трябва да бъде много внимателно анализирана в икономически план. „Не мога да споделя ентусиазма около рестартирането на строителството на АЕЦ “Белене”“, призна Чобанов.

Той не се ангажира с мнение дали трябва да падне забраната за пушене на закрити места, сподели само, че е непушач.

Leave a Comment