Помощта за тютюн Басми е с три ставки, за Виржиния – 0.70 лв./кг


тютюнПо време на Консултативния съвет по тютюна вчера беше дискутирана изкупната кампания на тютюна от реколта 2017 г. Представена бе информация за общите площи и производството на тютюн, средните добиви, както и изкупени/неизкупени и изплатени/неизплатени количества тютюн, съобщават от земеделското министерство. Диалогът между производителите и лицензираните изкупвачи ще продължи и през следващите седмици с цел максимално бързо тютюнопроизводителите да получат своите средства по сключените договори.

Консултативният съвет одобри разпределение на ставките за килограм тютюн по националната преходна помощ за стопанската 2017 година Участниците в съвета дебатираха и приеха след гласуване разпределението на средствата, които са в размер на 84 550 000 млн. лв.

За сортова група Виржиния тютюнопроизводителите ще получат около 0.70 лв./кг, за Бърлей – 0.90, а за Кабакулак – 1.22-1.23 лв., съобщи пред БНР Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България. За сортова група Басми има три ставки според количеството произведен тютюн. За произведен до 1 тон тютюн през референтните 2007-2009 г. помощта е 2,41 лв., между 1 и 2 тона – 2,34 лева, а над 2 тона – 1,56 лева.

Прочети още: Помощта през 2017 г.- Определен е размерът на националната помощ за четирите сортови групи тютюн

На заседанието бяха дискутирани и възможностите за развитие на сектор „Тютюн“ след 2020 г. Всички участници се обединиха около мнението, че изключително важно е качеството на семената и посадъчния материал.

Leave a Comment