Българинът яде 88 кг хляб и 21 кг домати годишно

Георги Лефтеров, производител на хлябГодишно българинът изяжда 88 кг хляб и тестени изделия, а сред консумираните в най-нищожно количество храни са крушите – едва 0.8 кг, показват данни на Националния статистически институт за 2016 г. по повод Световния ден на потребителя

Българинът предпочита зеленчуците пред плодовете, къй като годишно купува 70 кг от първите и 49 кг от вторите.

Най-любимият зеленчук очевидно е доматът с годишна консумация на човек от 20,6 кг. Потреблението на краставици е по 11 кг, на пипер 7.8, на зеле 6.5 кг.

Не отгледаните у нас, а южните плодове са най-желани от българина. Годишно той изяжда по 14 кг от тях, по 12,5 кг дини и пъпеши и по 12 кг ябълки.

 

Към 63 кг е годишното потребление на млечни продукти. Безспорно, първо по потребление е киселото мляко – 27,5 кг , следвано от прясното – 17,3, сиренето – към 12 кг и кашкавалът към 4. По 2,3 кг/година са „другите млечни“, които българите избират.

Средностатистическият български потребител консумира годишно 140 яйца и 45,6 кг месни продукти.

От месните продукти най-много се купуват „други“ – по 12,6 кг, следвани от пилешкото – 10.3 кг, свинското – 9,5 кг, малотрайните колбаси – близо 7 кг, трайните – 3.7, агнешкото 1,1 кг и телешко 1 кг.

По 20,3 литра бира, 4.4 литра вино, към 2 литра ракия и 0.6 литра друг алкохол изпива потребителят за година.

Средните разходи за храна у нас са 37,3%.

 

Leave a Comment