ЕК обяви, че изборът на Сотир Цацаров е съмнителен

Росен Плевнелиев подписа официалния акт за назначението му

Калин Калпакчиев

По повод вчерашния избор на Сотир Цацаров за главен прокурор, говорителят на Европейската  комисия (ЕК) Фредерик Венсан заяви на сутрешния брифинг, че „никой няма интерес на ключови позиции да попадат хора, пораждащи съмнения„. Венсан е уточни, че Висшият съдебен съвет не е успял да организира работата, така че да избегне противоречиви решения. Малко след официалното изявление на ЕК, социалистите също организираха пресконференция, за да обявят, че изборът на Цацаров  не е бил убедителен, ВСС не е проверил всички съмнения около имотната сделка на съпругата му през 2008 година. Освен това министър Диана Ковачева се намесила в обсъжданията на ВСС след изслушване на кандидатите, като ги прекъснала преди да се е самоизчерпил дебата.  И от Хелзингския комитет имаше реакция заради неучастието на обществени организации във вота за главен прокурор. Пак днес обаче президентът Росен Плевнелиев официално подписа назначението на Сотир Цацаров.

Припомняме, че вчера след дискусиите с тримата кандидати за поста – Борислав Сарафов, Галина Тонева и Сотир Цацаров, членовете на ВСС дискутираха около час представянето на номинираните. Почти всички бяха на мнение, че процедурата е била максимално прозрачна, а кандидатите за главен прокурор – перфектни за поста. Единствена опозиция на всички бе Калин Калпакчиев, който обяви, че Цацаров е бил неубедителен при поясненията си за сделката със земеделска земя в село Костиево. Фактите около покупко-продажбата, вписаната първоначално цена от 1000 лева за имота, която след две години е била поправена на над 60 000 евро, плащането на местните данъци – останаха непроверени, каза Калпакчиев. Той напомни още за делото на МИЕТ за разваляне на сделката за Пловдивския панаир. Тогава именно решението на Пловдивския окръжен съд препъна Трайчо Трайков в съдебния път за пълното възстановяване  на държавната собственост в международното изложение. Противникът на Цацаров посочи, че ПОС е назначил по делото същите 3-ма вещи лица, които е препоръчал Георги Гергов. Калин Калпакчиев се позова и на признанието на Цацаров, че се е запознал предварително с делото на съдия Мирослава Тодорова срещу министър Цветан Цветанов – нещо, което не му е разрешено според правилата.

Изказването на Калпакчиев бе посрещнато изключително негативно от колегите му. Членовете на ВСС похвалиха „дисекцията“, която Цацаров е направил на прокуратурата и ясната му програма за усъвършенстване на работата й. След което пристъпиха към гласуване и с мнозинство от 75 процента при необходими 66 на сто, избраха председателя на Пловдивския окръжен съд.

Leave a Comment