С 10% е увеличено преработеното мляко, общите приходи на мандрите са 808 млн. лв.
Продажбите на млекопреработвателни предприятия през 2017 г. са 7 пъти по-малко от тези на Лукойл
601 млн. литра мляко са преработили всичките общо 220 млечни предприятия през 2017 г. За директни продажби, лично консумация и нужди на стопанството използваното сурово мляко е 458 462 литра. Така общото количество преработена суровина за годината е 1 059 376 литра, сочат окончателните данни на „Агростатистика“ към МЗХГ за млекопреработката през миналата година.
Освен посочените цифри, статистиката допълва (по данни на мандрите), че в страната са внесени 20.1 млн. литра сурово мляко от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 113 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат и 1 592 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).
Кравето мляко представлява 93,5% от всичкото сурово мляко (близо 562 млн. литра) и при него има увеличение от 10,4%. С най-голям ръст – от 23,5%, е преработеното овче мляко. Козето мляко е намаляло с близо 10 на сто, биволското е надолу със 7 процента. Като цяло количеството преработено мляко се е увеличило с 10,5%.
През 2017 година общата стойност (без ДДС) на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия е 808.1 млн. лева, което е с 16.9% повече спрямо 2016 г. За сравнение, приходите на Лукойл Нефтохим през миналата година са 5,8 млрд. лв. и са малко над 7 пъти по-високи спрямо общите на млекопреработвателните фирми.
Предприятията в Южен централен район (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян) са преработили 204 378 000 литра, което е повече отколкото общото количество мляко на три от районите – Северозападен, Североизточен и Югозападен. Посоченото количество на Южен централен е с 15,4% повече отколкото през 2016 г. и е над една трета от националното мляко за промишлена преработка.
Заквасените (кисели) млека са над два пъти повече в сравнение с пакетираните течни млека. Произведени са 57 577 тона бяло саламурено сирене и 24 458 тона кашкавал. Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година, бялото саламурено сирене – с 8.6% повече, а кашкавалът се увеличава с 16.7% повече. Най-съществено е увеличението при натуралното обезмаслено кисело мляко (+375.7%) и при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%).
Най-голямо процентно увеличение (43,2%) има при производството на ароматизирани заквасени млека (с или без плодове) и млечни десерти. Най-силно е намаляло производството на топени и пушени сирена – с 40,4 на сто.