Орешарски: Никога не сме били по-зле и по-отчаяни

Правителството отпуска нови 27 милиона лева за социално уязвимите

„Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле, не говоря само за цифри, но и за

Пламен Орешарски

Песимизъм обхвана премиера Орешарски

структурните проблеми в публичния сектор и за отчаянието в хората“. Това заяви след първото заседание на МС премиерът Пламен Орешарски, който даде пресконференция заедно с финансовия министър Петър Чобанов и социалния Хасан Адемов.

Той съобщи, че на проведената вчера среща с европейските посланици е споделил, че в страната не са осъществени промени през последните 20 години  в различни структурни нива – здравеопазване, образование… „Трябва да уведомим обществото без пропагандни елементи за фактическото състояние на страната, като не бих си позволил пропаганда нито с цифри, а още по-малко без тях“, добави премиерът.

Финансите: приходите – минус 1 млрд. лв, задълженията 830 милиона

Петър Чобанов обясни, че по данни на приходните агенции е възможно да се се съберат над 1 милиард лева, което представлява 1.4% от брутния вътрешен продукт. Финансовият министър допълни лошата цифра с още една: 830 милиона лева са просрочените задължения и искания на министерствата за допълнително разходване на средства. Част от парите били наследство от управлението на ГЕРБ.

Премиерът обеща възстановяване на бизнес климата, с което икономиката да покаже първи признаци към съживяване. Още другата седмица той ще направи среща с представители на синдикатите, работодателите и неправителствени организации, на която да се обсъди как да се намали административния натиск върху бизнеса, което да даде шанс на фирмите. Същевременно правителството се обмисли начин как да промени Закона за обществените поръчки, така че да има по-голяма достъпност до публичния ресурс.

Въпреки това – 27 млн.лв. за най-бедните и децата

Правителството днес  отпусна и близо 27 млн. лева за подпомагане на най-бедните и на семействата с деца. Еднократната помощ за първокласници се увеличава от 150 на 250 лева, съобщи социалният министър Хасан Адемов. Мярката засяга 45 хил. деца и ще струва допълнителни 4.9 млн. лева и така общият разход набъбва до 11.65 млн. лева.

Втората мярка е за ново разширяване на кръга от хора, които да получат помощи за отопление през следващата зима. Кабинетът одобри и увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лева.

Новият шеф на ДАНС – преди Спасовден

На въпрос дали вече се обсъжда кой ще поеме ДАНС, премиерът каза, че ще изчака парламентът да приеме предложените промени за преминаване на ГДБОП към структурата и едва тогава ще могат да се обсъждат конкретни имена. Той очаква това да стане до края на седмицата.

 

Leave a Comment