МЗХГ сервира неприятни изненади в обвързаната подкрепа за зеленчуци
Зеленчукопроизводителите бяха неприятно изненадани снощи от изпратените на електронните им пощи предложени за нотификация от ЕК промени в схемите за обвързано подпомагане на зеленчуци от 2019 -2020 г. Министерството на земеделието, храните и горите направи разпределение на парите, в което оряза с около 15% бюджета за оранжерийното производство и раздели зеленчуците в четири схеми.
Противно на сигналите на браншовите организации, че наблюдават ново „схемаджийство“ и по-конкретно при картофите и лука, за тях е определен най-висок бюджет, вероятно защото има увеличение на площите им.
Ето и подробности за 4-те схеми:
С бюджет от 17 063 745 лв. са три култури – картофи, кромид лук (зрял) и чесън (зрял). Производителите им ще получат почти половината от парите за зеленчуци, полско производство, които общо са 34 825 167 лева.
Култури | Добив (килограм/декар) |
Кромид лук (зрял) | 1 245 |
Чесън (зрял) | 351 |
Картофи | 1 990 |
Следващата схема обхваща главесто зеле, моркови, дини и пъпеши. За тези култури портфейлът е 6 426 070 лева.
Култури | Добив (килограм/декар) |
Главесто зеле | 1 746 |
Моркови | 1 243 |
Дини | 2 487 |
Пъпеши | 845 |
В третата схема са поставени най-масово отглежданите зеленчуци – домати, краставици, корнишони и патладжани. Към стопаните ще бъдат насочвани годишно 6 715 994 лв.
Култури | Добив (килограм/декар) |
Домати | 1 900 |
Краставици | 2 075 |
Корнишони | 1 900 |
Патладжан | 1 898 |
Четвъртата схема е специално за производителите на пипер. Техният бюджет е определен на 4 619 358 лв.
Култура | Добив (килограм/декар) |
Пипер | 1 340 |
Оранжерийните производители
са силно засегнати от нотификацията. При работните срещи за обсъждане на промените в сектор Плодове и зеленчуци, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) имаше две искания – бюджетът за тях да се запази в размер на 7 878 000 лв., какъвто бе разпределен тази година. Второто искане бе да се намалят минималните и средните добиви от декар, тъй като исканите резултати са прекалено завишени. От страна на зам.-министър Вергиния Кръстева е имало съгласие и за двете условия.
Само че в нотификацията е посочено друго число на бюджета, а именно 6 657 572 лева. Тоест, парите за бранша са орязани с около 1,2 милиона, което е към 15% по-малко от обещаното. Ето и схемата за оранжерийни зеленчуци:
Култури | Минимален
добив килограм/декар |
Среден добив
килограм/декар |
Домати | 7 200 | 17 000 |
Пипер | 4 500 | 8 500 |
Краставици | 8 100 | 25 000 |
(След малко четете: Как реагираха оранжерийните производители на нотификацията)
При плодовете схемите са две,
както беше и досега. Разликата е в по-ниските заложени минимални добиви при ябълки, вишни и круши. Те са съобразени с данните на агростатистиката към МЗХГ. Отглежданите трайни насаждения в първата схема ще се подпомагат годишно с 31 996 554 лв.
Култури | Добив (килограм/декар) |
Ябълки | 1 191.4 |
Ягоди | 498.0 |
Круши | 592.2 |
Кайсии и зарзали | 497.0 |
Праскови и нектарини | 750.0 |
Череши | 470.0 |
Вишни | 371.8 |
Малини | 330.0 |
Във втората схема са сливите и десертното грозде с бюджет от 7 167 291 лв. При гроздето се запазма минималният добив, при сливите той е намален (досега бе 780 кг/дка).
Култури | Добив (килограм/декар) |
Сливи | 624.6 |
Десертното гроздe | 450.0 |
В мотивите към нотификацията
от земеделското министерство обясняват, че са преразгледани съществуващите схеми за обвързано подпомагане за зеленчуци, в резултат на което са формирани допълнителни схеми за подпомагане, на база разходите за производство на единица култура, определени съвместно с Института по зеленчукови култури „Марица“- гр. Пловдив.
Отбелязва се, че за биологично произведените плодове и зеленчуци изискваните добиви са намалени с 50%.