Възможно ли е да стигнем топ производителите на шафран? И кога
С това високо качество е само въпрос на време да увеличим добивите
Все повече расте интересът на родните земеделски производители към нетрадиционните култури. Ясно си личи това по увеличаването на площите заети с шафран.
Подправката, която се отличава с високата си цена навсякъде по света се разпространява бързо и у нас.
Според отчетените данни за засетите площи тази година над 6 500 дка с шафран се отглеждат в Силистра, Шумен и Русе.
Земеделците отглеждащи скъпата подправка споделят, че добивите тази година са на стойност над 1 тон.
Към настоящият момент лидер в производството си остава Иран. Родните производители са мотивирани и оптимистично настроени относно развитието на бранша у нас.
Според тях е въпрос на време, може би само няколко години, за да се наредим на челните позиции в добива на шафран.
Като държава, която тепърва прохожда в тази посока суровината ни се търгува на доста ниска цена. Към момента грам шафран у нас струва едва 10 лв. или 10 000 лв. за килограм.
Очакванията на производителите е това да се промени и българския шафран ценово да достигне конкурентните продукти.
Продукцията ни има и основание да го постигне. Качеството й е на най- високо световно ниво.