С 20% се увеличава санкцията за животновъди по мярка 10

Според проекта за поправки в методиката за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания, при неподдържане на изисквания брой животни в направление ВПС наказанието за стопаните става 12% от субсидията

кравефермаСлед като земеделското министерство публикува на сайта си съобщение, мотиви и проект на заповед на аграрния министър за промяна на методиката, по която се намалява или спира на 100% помощта по мярка 10 „Агроекология и климат“, светкавично последва корекция. Този път бе направена връзка с методиката, за да се разбере какво точно се променя в нея. До момента въпросната методика не бе видима на електронната страница на министерския сайт (виж я ТУК).

Така става ясно, че промените в санкционирането на фермери бенефициенти по мярка 10, касаят най-вече животновъдите с пасища в направлението „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност“, по-популярно като ВПС.

Според предложената промяна, фермерите, които стопанисват постоянно затревените площи чрез паша, трябва да поддържат гъстота на животинските единици на цялата пасищна площ от 0,3 до 1 животинска единица. Ако при проверки от страна на администрацията се установи висока степен на неспазване на това условие, субсидията се намалява не с 10%, както бе досега, а с 12, според проекта на заповед. Така санкцията се увеличава с 20%.

В съобщението към проекта на заповед пише, че „когато при проверка на място или административните проверки се установи, че за съответните земеделски парцели или животни не са спазени базовите изисквания, минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита и изискванията по управление, годишните агроекологични плащания се отказват или намаляват съгласно методика, утвърдена от министъра на земеделието, храните и горите“.

Предложения за корекции на проекта на заповед могат да бъдат изпращани на електронна поща: rdd@mzh.government.bg в срок до един месец от публикуване на настоящото съобщение (26 март 2019 г.).

Leave a Comment