Ген в царевицата дава решение за изхранването на планетата

Учени от Флорида, САЩ откриха как културата да вирее върху киселинни почви
царевица

Американски учени ще заложат на определени гени в царевицата, които позволяват културата да се развива и върху киселинни почви

Според данни на Американското министерство на земеделието (U.S. Department of Agriculture) приблизително 30 % от земната повърхност е с твърде повишена киселинност, за да позволи отглеждането на реколта. Статистиката не е никак обнадеждаваща, особено при острата необходимост от изхранване на непрекъснато увеличаващото се население на Земята, но решение все пак може би има. Предлагат го учени от Института по генетика към Университета във Флорида (University of Florida Genetics Institute). Според тях определена генетична вариация на царевицата може да позволи отглеждането й на почва с високо съдържание на киселинност. 

Изследванията на генните инженери бяха публикувани в изданието “Бюлетин на Националната академия на науките” (“Proceedings of the National Academy of Sciences”) през второто тримесечие на 2013 г. Резултатите от тях показват, че определени сортове на царевицата могат да бъдат отглеждани в тропични и субтропични райони, характеризиращи се с по-киселинна почва. Това се дължи на три разновидности на определен ген, който осигурява повишена резистентност на царевицата към алуминия – химически елемент, токсичен за много растения при високото си съдържание в почвата. 

Изследователите са твърдо уверени, че задълбоченото изучаване на т. нар. “троен ген”  ще позволи отглеждането на генно модифицирани растения, способни да се адаптират към почва с повишено ниво на количества алуминий в нея. 

Матиас Кърст, професор от Института по генетика във Флорида, коментира, че идентифицирането на гена в царевицата ще доведе до създаването на издържливи на алуминия култури и ще играе решаваща роля в земеделието на бъдещето. По думите на учения висококиселинната среда вече няма да представлява сериозен проблем за фермерите. 

При растенията поносимостта към алуминия се определя като фенотип, тоест съвкупност от характерни черти на културите като растеж, физиология и добив. За да се приеме, че определено растение е добило резистентност към наситената с алуминий почва, всички характеристики на фенотипа трябва да бъдат в норма. Учените от Университета във Флорида приемат, че именно тройният ген на царевицата балансира всички тези фактори и крие в себе си ключа към богат хранителен ресурс на бъдещето. Те отбелязват обаче, че е особено важно при разработването на нови сортове, издържливи на токсичния алуминий, да се вземе в предвид и фактът, че климатичните условия на Земята се променят твърде динамично в последните няколко десетилетия.

 Превод: Цветан Бакърджиев

Leave a Comment