Заради Миню Стайков: Оставката на Румен Порожанов чака решението на премиера

Порожанов, Нова твРумен Порожанов е готов да подаде оставка, ако премиерът Бойко Борисов му я поиска. Това каза земеделският министър пред журналисти след като в продължение на час бе разпитван днес от специализираната прокуратура, съобщи БНР. 

Разпитът се проведе във връзка с разследването на алкохолния бос Миню Стайков за злоупотреба с пари от еврофондовете. Според обвинението 9 мъже от Карнобат и Сливен на възраст под 40 години, които са деца на служители на Стайков, са получили общо 20 милиона лева по мярката „Млад фермер“ от Програмата за развитие на селските райони и по Програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор. 

Деветимата бенефициенти всъщност били подставени лица на собственика на „Винпром Карнобат“, който се възползвал неправомерно от еврофинансирането.

Министър Порожанов каза, че в момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияе, от гледна точка на един или друг казус, ще подаде оставка. Той допълни, че няма притеснения за проверките на прокуратурата. 

„Ако има служители от държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), които са одобрявали фирми, свързани с Миню Стайков, да получат субсидии, да понесат отговорност“, каза още Порожанов. И добави, че самият той не се чувства отговорен за скандалите около Миню Стайков и къщите за гости. Министърът бе категоричен, че не е близък с карнобатския бизнесмен.

Вчера в предаването „Лице в лице“ по бТВ премиерът Борисов заяви, че има доверие на земеделския министър и не би се разделил с него заради публикации, които го уличават, че е закупил апартамент на занижени цени през 2004 г. По това време Порожанов не е бил на висока държавна позиция, каза Борисов, а и днес аграрният министър отрече да се е възползвал от служебното си положение при закупуването на апартамента от 240 квадрата за 54 хил. лв. преди 15 години. 

Премиерът обаче подчерта, че ако бъдат установени нарушения във финансирането на къщи за гости ще се раздели с министъра.

Leave a Comment