Родните зеленчуци могат да осигурят 10% от капацитета на консервните заводи и 20% от потреблението

На среща между преработватели и производители е станало ясно, че и тази година вносът на суровини и предни зеленчуци ще преобладава
Георги Василев

Георги Василев

Среща между три браншови организации в сектор Плодове и зеленчуци и Съюза на преработвателите е завършила песимистично за индустриалците. „Установихме, че нашата продукция може да натовари капацитета на преработвателните предприятия едва 10%“, съобщи след срещата организационният секретар на Асоциацията на пиперопроизводителите Георги Василев. И тази година консервните предприятия ще трябва да внесат основните си обеми суровина от чужбина.

Другата констатация, направена вчера е, че българската зеленчукова продукция ще задоволи потреблението в страната едва на 20%.

Участие във форума е взел и зам.-министър Чавдар Маринов, както и Националният съюз на градинарите в България и Българската асоциация на малинопроизводителите. Присъствали са също съветникът на зам.-министъра Тодор Джиков – председател на Асоциацията на картофопроизводители, и възстановеният като директор на дирекция „Растениевъдство“ в МЗХГ Слави Кралев. 

Информацията от базата данни на земеделското министерство сочи, че 1 410 производители на пипер са заявили желание да отглеждат културата върху 29 000 дка. 

Групата на производителите на картофи, лук и чесън е обявила, че ще заеме с трите култури 110 000 дка.

2 078 производители на полски домати, краставици, корнишони и патладжан са заявили общо 64 000 дка.

912 оранжерийни производители ще заемат тази година 7 388 дка.

Плодове – основна група, ще отглеждат върху 228 000 дка 6 187 стопани. А сливи и десертно грозде – 3 357 производители върху 95 840 дка.

Протеиновите култури, за които също се получава обвързано подпомагане, ще бъдат отглеждани от 16 874 земеделци върху 1 482 000 дка.

„Заявените намерения обаче ще се разминат с крайния резултат заради недобрата в климатично отношение пролет“, смята Георги Василев. Дъждовете и градушките ще редуцират заетите площи, при пипера специално с 10 процента надолу.

Василев задава въпроса защо след като в този програмен период зеленчуците са приоритет за държавата и тяхното подпомагане е увеличено, производството от година на година намалява и нищо не може да спре това пропадане. Неговият отговор е, че от една страна, в бранша има фиктивни производители, които черпят от финансовия ресурс на реалните и така го намаляват. А втората причина е в това, че сметката на зеленчукарите не излиза и те нямат достатъчно добра финансова причина да се занимават и да увеличават това производство. С други думи, субсидиите са малко. 

Относно фиктивните производители, наричани от бранша „схемаджии“ и „играчи“, организациите настояват от ДФ „Земеделие“ да извършат проверка на абсолютно всички, заявили намерение да отглеждат зеленчуци. Досега проверките обхващаха 5% от производителите. За 100% проверки обаче не може да се говори, тъй като административният състав е недостатъчен за толкова мащабна цел. Министър Десислава Танева е заявила, че ще е достатъчно проверките да обхващат 10% от производителите, което е двойно повече в сравнение с предишни години. Според Георги Василев това би било достатъчно, ако се проверят 100-те най-големи стопанства в страната. 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment