Сергей Станишев: Извинявам се, беше политическа грешка

Не съм сигурен в морала на хората, които ми искат оставката, отхвърли възможността да се оттегли лидерът на БСП

„С нищо не ме държи ДПС“, заяви в „Нека говорят“ по бТВ Сергей Станишевпо повод избирането на Делян

Сергей Станишев

Станишев се извини и поиска народът да даде шанс на кабинета „Орешарски“

Пеевски. „Гледайте ме в очите, истината ви говоря“, обърна се към водещия Станишев. Росен Петров пък го покани да се обърне към камерите и да каже, че никой с нищо не го държи. Лидерът на БСП тутакси се обърна към екрана и се извини за решението за Делян Пеевски. Изглеждаше трескав, уморен и болезнено амбициран.

Станишев призна набързо, че изборът на Пеевски е бил политическа грешка. „Така прецених“, поясни той, уточнявайки, че е мислил за благото на хората. „Г-н Пеевски обаче постъпи мъжки и много достойно“, защити поведението на два пъти разследвания от ДАНС олигарх, който още малко да оглави агенцията.

По време на разговора имаше кратко включване от митинга пред Министерски съвет в София, където се събираха в този момент хиляди. В бързо интервю с Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, тя показа нейния плакат, на който пишеше: „Аз съм свободен човек, не съм поданик на Корпоративна търговска банка!“ Цонева смята, че недоволството е срещу опита на правителството да пусне олигархията във властта. „Пълно е с млади, образовани и умни хора, които не желаят олигархията да определя бъдещето им“, каза Цонева.

Сергей Станишев изброи с опитно око панорамата от митинга и каза, че са се събрали около 5000 човека. Той уточни, че за БСП и ДПС са гласували 1.3 милиона.

Оттам нататък разговорът тръгна срещу управлението на ГЕРБ и конкретно срещу Бойко Борисов. Лидерът на БСП вметна, че когато е било предложено името на Делян Пеевски най-смаяни били Бойко Борисов и Цветан Цветанов, вероятно защото се страхуват от евентуалните разкрития, които би направил Пеевски.

Станишев очерта какво би следвало, ако правителството на Орешарски падне. Според него президентът трябва да назначи нов служебен кабинет (а г-н Плевнелиев ясно показа каква е ориентацията му – про ГЕРБ, в последните дни – вмъкна Станишев) и нови избори след това. Само че, според председателя на червената партия новите избори ще върнат старото статукто.

На въпрос дали ще подаде оставка, Сергей Станишев отговори по обичайния начин: „Не ми е проблем да подам оставка, но не съм сигурен в морала на хората, които ми я искат.“

Когато разговорът се върна на темата „Пеевски“, Станишев възкликна: „Нека да свалим маските! А от чии среди дойде Бойко Борисов?“ Той информира, че Румен Николов – Пашата е бил съдружник на Борисов и че „една банка е била продадена за една нощ“. Банката е Стопанска инвестиционна, а човекът, който я придоби беше приятелката на Борисов Цветелина Бориславова, уточни събеседникът. Според него Борисов вече е един от най-богатите хора в страната.

Накрая лидерът на БСП призова хората да дадат шанс на Пламен Орешарски да управлява и да покаже другия модел на управление.

 

Leave a Comment