За 4 г. заявените за подпомагане площи с краставици са 18 пъти повече, с домати – над 2 пъти
При плодовете най-значително се увеличават площите с круши и сливи
Заявените през 2019 г. площи по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци запазват нивата си на устойчивост през последните четири години, съобщават от МЗХГ. При зеленчуците (полско производство) най-значително спрямо 2016 г. се увеличават площите с краставици – 17,6 пъти. През 2016 г. те са се отглеждали върху 81 ха, а през 2019 г. са заявени близо 1 500 хектара. Полетата с домати, моркови, кромид-лук зрял, чесън са над два пъти повече. Наблюдава се намаление при корнишоните за последните три години, като през 2019 г. заявените площи са 222 ха.
Размерът на заявените площи по схемите за обвързана подкрепа за плодове през 2019 г. остават стабилни. Най-много са заявените площи с череши – 9 860 ха, следвани от ябълките – 3 227 ха, прасковите – 2 820 ха и вишните – 1241 ха. Ръст има при кайсиите и зарзалиите, а слабо намаление при малините и крушите.
По схемата за оранжерийно производство, заявените площи плавно нарастват, като се отчита задържане на нивата при краставиците и постепенно увеличаване на площите с домати и пипер.
Заявени площи по култури по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци през последните четири години:
Култура | заявени площи 2016, ха |
заявени площи 2017, ха |
заявени площи 2018, ха |
заявени площи 2019, ха |
Домати | 2 428 | 4 203 | 3 816 | 4 961 |
Пипер | 2 634 | 2 846 | 2 673 | 2 915 |
Краставици | 81 | 204 | 454 | 1 425 |
Корнишони | 247 | 411 | 396 | 222 |
Кромид лук-зрял | 1 282 | 2 195 | 3 697 | 2 788 |
Патладжан | 319 | 427 | 403 | 361 |
Моркови | 404 | 856 | 1 444 | 1 065 |
Чесън-зрял | 162 | 338 | 377 | 466 |
Картофи | 5 573 | 9 320 | 12 384 | 8 262 |
Дини | 4 749 | 4 826 | 4 054 | 4 906 |
Пъпеши | 1 447 | 2 654 | 2 555 | 2 458 |
Главесто зеле | 1 807 | 1 268 | 1 244 | 1 513 |
Общо зеленчуци: | 21 133 | 29 548 | 33 498 | 31 342 |
Ябълки | 3 154 | 3 291 | 3 176 | 3 227 |
Круши | 382 | 439 | 526 | 509 |
Кайсии/зарзали | 2 317 | 2 559 | 2 539 | 2 874 |
Праскови/нектарини | 2 730 | 2 767 | 2 833 | 2 820 |
Череши | 8 055 | 9 359 | 9 952 | 9 860 |
Вишни | 1 191 | 1 310 | 1 213 | 1 241 |
Ягоди | 614 | 627 | 677 | 663 |
Малини | 1 804 | 2 353 | 2 381 | 2 198 |
Сливи | 5 754 | 6 775 | 8 316 | 8 306 |
Десертно грозде | 1 620 | 1 727 | 1 734 | 1 779 |
Общо плодове: | 27 621 | 31 207 | 33 346 | 33 475 |
домати – оранж. | 355 | 369 | 387 | 405 |
краставици – оранж. | 262 | 265 | 261 | 259 |
пипер – оранж. | 67 | 64 | 78 | 101 |
Общо оранж. пр-во | 684 | 698 | 725 | 765 |